BM’de savunma yapmak istiyor…

İran Hükümet Sözcüsü’ne göre Ahmedinecad, Konsey üyelerine Tahran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetleri hakkında izahatta bulunmak istediğini belirtti.

Aralarında ABD’nin de bulunduğu bazı Batılı ülkeler İran’ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını öne sürüyor.  İran ise nükleer programının elektrik enerjisi üretmeyi amaçladığını söylüyor.

Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya, halihazırda uranyum zenginleştirme faaliyetlerini dondurması için yapılan son çağrıyı reddeden Tahran’a yeni yaptırımlar üzerinde çalışıyor.

Güvenlik Konseyi, İran’a Aralık ayında yaptırımlar uygulanmasını kararlaştırmıştı. Konsey üyeleri arasında anlaşma sağlanabilirse bu yaptırımların kapsamı genişletilecek.
Dünkü görüşmeler sırasında Rusya ve Çin, gündemdeki yaptırım önerilerine karşı çıktılar.

Söz konusu öneriler silah ambargosu , ticaret sınırlaması ve seyahat yasağı ile mal varlıkları dondurulan şirket ve şahısların sayısının artırılmasını öngörüyor. Çin, İran’ı nükleer programını durdurmaya zorlama amacını taşıyan bu yaptırımların İran halkını cezalandırmaktan başka bir işe yaramayacağını söylüyor.

Çinli yetkililere göre, Rusya ise İran Devrim Muhafızları’nın mal varlığının dondurulması önerisinden rahatsız. Seçkin birliklerden oluuşan 200 bin kişilik Devrim Muhafızları Ordusu doğrudan İran’ın ruhani liderine bağlı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkesinin nükleer programını geri vitesi ve freni olmayan bir trene benzetmişti. Ahmedinecad, 2005’te Cumhurbaşkanı seçilmesi ardından iki kez BM Genel Kurulu’na hitap etti. İran lideri, şimdiye kadar Güvenlik Konseyi’nde hiç konuşma yapmadı.

1147650cookie-checkBM’de savunma yapmak istiyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.