BM’deki Kosova toplantısından sonuç yok

Churkin, BM Güvenlik Konseyinde Kosova’da görev yapan BM Geçici İdari Misyonun (UNMIK) görüşüldüğü toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Sırbistan’ı desteklemeye devam ettiğini söyledi. Churkin, Kosova’nın bağımsızlığını tek başına ilan etmesinin BM Güvenlik Konseyinin 1244 sayılı kararı başta olmak üzere BM Ana Sözleşmesinin ihlali olacağını ifade etti. Churkin Kosova sorununun çözüm yerinin BM Güvenlik Konseyi olduğunu da belirtti.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad ise Kosova’nın nihai statüsü konusunda Güvenlik Konseyinin ”bloke edildiğini” belirterek Konseyin bu konuda artık oynayacak rolü bulunmadığını belirtti. Halilzad, Sırbistan’ın ”akıllı davranarak” Kosova konusunda AB ve ABD ile ilişkilerini bozmaması ve Kosova’nın suyunu ve elektriğini keserek ekonomik silahlara başvurmaması gerektiğini dile getirdi.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi de gazetecilere, Kosova’nın artık nihai karara hazır olduğunu belirterek Priştina’nın bağımsızlığını ilan etmek için fazla beklemeyeceğini belirtti. Taçi, Konseyde Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç ile el sıkışmasıyla ilgili bir soru üzerine ise ”biz iki bağımsız ülkenin liderleri olarak el sıkıştık” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Kosova özel temsilcisi Joachim Ruecker de sorular üzerine ”Kosova’nın kurumları artık bir sonra atılacak adım için hazır. Eğer taraflar iyi niyetle davranırlarsa sanırım bunu başarabiliriz” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyinin veto hakkına sahip daimi üyelerinden olan Rusya, Sırbistan’ı destekleyerek Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesine karşı çıkıyor. Bu yüzden Konsey’de Kosova’nın nihai statüsü ile ilgili bir karar alınamıyor.

1165070cookie-checkBM’deki Kosova toplantısından sonuç yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.