BM’den Papadopulos’a: Eli boş gelme

BM’nin Rum lidere, görüşmeye “eli boş gelmemesi” mesajını ilettiği de belirtildi. Fileleftheros gazetesinin, “Tasos’tan fikir istiyorlar” başlığıyla manşetten verdiği haberde, “Kofi Annan’ın Papadopulos’tan, Kıbrıs sorunundaki çıkmaza son verecek yöntem ve metotları dinlemek istediği” kaydedildi.


Gazete, diplomatik bir kaynağın, “Papadopulos’un Paris’e eli boş gitmesi halinde bunun belki de Annan’la Papadopulos’un, Annan’ın BM Genel Sekreterliği görevinden ayrılmasına kadar son görüşmesi olabileceği” uyarısında bulunduğunu yazdı. Gazete göre, Rum tarafındaki diplomatik kaynaklarsa Papadopulos’un, Annan’la görüşmeye, prosedüre ve öze ilişkin tezlerle oturacağına işaret etti.


“PAPADOPULOS ÖNERİ SUNMAYA DA HAZIR”


Rum Başkanlık Müsteşarı Hristodulos Başardis, Papadopulos’un BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la yapacağı görüşmenin hedefinin, BM tarafından Kıbrıs sorununda yeni bir çaba üstlenilmesi için zeminin hazırlanmasına yönelik sonuç getirici yöntemlerin incelenmesi ve değerlendirilmesi olduğunu söyledi.


Başardis, “Elbette Başkan Papadopulos yalnız dinlemeye değil, bu yönde somut öneriler sunmaya da hazırdır” dedi. Papadopulos’un, Genel Sekreter’den Kıbrıs özel temsilcisi atamasını talep etme niyetinde olup olmadığı sorusunu, “Bu konunun da görüşülmesi ihtimal dahilindedir” şeklinde yanıtladı.


Başardis, “Papadopulos’un Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin 5’inin de Kıbrıs sorununun çözümü prosedürüne müdahil olmasını isteyip istemeyeceğinin” sorulması üzerineyse “Bu öneri değil, Kıbrıs (Rum) hükümetinin tutumudur” ifadesini kullandı.


“ANNAN’A YALVARIYORLAR”


Alithia gazetesiyse Papadopulos ve AKEL partisinin, mayıs ayındaki parlamento seçimlerinden önce Kıbrıs konusunda, “her ne olura olsun bir hareketlilik başlatması” için Annan’a yalvardığını yazdı. Gazete, konuyla ilgili haberinde, şunları kaydetti:


“BM Genel Sekreteri Kofi Annan’dan, Başkan Papadopulos’la Paris’te bir görüşme koparan Hükümet ve özellikle AKEL, hoşnutsuz oldukları açık olan AKEL seçmenlerine bir şey gösterebilmek için perde gerisinde ve aleni olarak, milletvekilliği seçimlerinden önce ne olursa olsun bir harekette bulunması için Kofi Annan’a yalvarmakta ısrar ediyor.
Ancak bununla beraber, Annan’ın Kıbrıs sorununa özlü şekilde müdahil olmasını istemeye cesaret etmiyorlar.


Annan’dan, henüz seçmemiş olduğu özel temsilcisini, iki taraf arasında var olan görüş ayrılıklarını araştırmak üzere göndermesini istiyorlar. Hükümet edenlerin bu net niyeti halihazırda Lefkoşa’daki yabancı diplomatlar tarafından tefe konuldu. Yabancı diplomatlar, ‘BM Genel Sekreteri’ni düşmanları olmakla suçlayan Kıbrıslılar (Rumlar) şimdi kendilerine yardım etmesi için yalvarıyorlar’ diyor.”

687220cookie-checkBM’den Papadopulos’a: Eli boş gelme

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.