BM’den yeni İnsan Hakları Konseyi

Genel kurulun bugünkü oturumunda ele alınan öneri, aralarında ABD’nin de bulunduğu 4 ülkenin karşı oyuna karşın 170 ülkenin onayıyla kabul edildi.

47 ülke temsilcisinin katılımıyla oluşturulan yeni konsey, merkezi Cenevre’de bulunan 53 ülkeli İnsan Hakları Komisyonu’nun işlevini yürütecek.

ABD, proje üzerinde yeteri derecede çalışılmadığı ve insan haklarını suistimal ettiği iddia edilen Küba, Sudan, Myanmar ve Zimbabwe gibi ülkelerin üyelikten men edilebilmelerini sağlamadığı gerekçesiyle projeye karşı çıktığını açıklamıştı.

İnsan hakları kuruluşları projenin, BM’nin insan hakları sistemini güçlendirmeye yönelik olumlu bir adım olduğunu düşünüyor.

BM Genel Kurulu Başkanı Jan Eliasson tarafından önerilen projeye göre, yeni BM İnsan Hakları Konseyi, 191 üyeli BM Genel Kurulu tarafından gizli oy ve salt çoğunlukla seçilecek 47 üyeden oluşacak. Konsey, genel kurula yardımcı organ niteliğinde olacak.

Konseydeki 47 sandalye bölgelere göre 13’ü Afrika’ya, 13’ü Asya’ya, 6’sı Avrupa’ya, 8’i Güney Amerika’ya, 7’si ABD ve Kanada’nın da dahil olduğu Batılı ülkeler bloğuna dağıtılacak.

1125140cookie-checkBM’den yeni İnsan Hakları Konseyi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.