‘BM’in Kofisi’ yerine aday aranıyor

Birleşmiş Milletler Konseyi Genel Sekreterei Kofi Annan’ın görev süresinin bitimine 3 ay kala, yerine bu zorlu görev için salt 5 aday ortaya çıktı.

Annan’ın, 192 üyeli BM’deki son ortak toplantıyı haftaya yapacağı açıklandı. Annan, bu son toplantısında, bir anlamda “veda konuşması” yapacak.

Uluslararası ilişkiler bakımından BM tarihinde en zor dönemin sekreterliği, görev süresine rastgelen Kofi Annan, yüklendiği bu sorunlu yıllarda ABD’nin Afganistan ve Irak işgalleri, Sudan Darfur katliamı, küresel ısınma, tsunami, depremler, Kuzey Kore ve nükleer sorunlar sıralamasıyla özetlenecek bir dizi “başağrısı” konuyla uğraşmıştı.

Yorumculara göre, Annan’ın kendisinden sonra gelecek yeni sekretere BM’in gündemindem temizlenmiş, sorunsuz bir sayfa bırakamayan “Dünya Lideri” olarak adı anılacak.

Kofi Annan’ın “sırtındaki yükleri almaya” hazırlanan diplomatlar arasında, Güney Kore Dışişleri Bakanı Ban-Ki Moon, Sri Lanka hükümet danışmanı Jayantha Dhanapala, Ürdün Prenslerinden Zeid Al-Hüseyin, Tayland Başbakan Yardımcısı Surakiart Sathiratha ve Hindistan diplomatı Shashi Tharoor’un adaylıkları kesinleşti.

Türk dış politika uzmanlarına göre, Türkiye açısından kardeş Ürdün Devleti’nden bir liderin BM direksiyonu başına geçmesi olumlu bir gelişme olarak kabul ediliyor.

1136600cookie-check‘BM’in Kofisi’ yerine aday aranıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.