BM’nin 10 yıllık projesi dileklerle dolu

Önümüzdeki on yıl içinde dünyadaki yoksulluğun yarı yarıya azaltılmasını hedefleyen raporda, yardım veren ülkelerden de vaadlerini yerine getirmeleri ve şu anda yaptıkları yardımları artırmaları isteniyor.

Kofi Annan, yardım veren ülkelerin önceden vaad ettikleri milli gelirlerinin binde yedisini sağlamaları halinde, beş milyondan fazla insanın aşırı yoksulluk koşullarından kurtarılabileceğini söyledi. Şu sırada sadece beş ülke bu düzeyde yardım sağlıyor. Bazı yardım kuruluşları da, diğer yardım vaadeden ülkelerin binde yedi hedefinin çok uzağında olduğunu belirtiyorlar.

BM, yoksulluğun yarı yarıya azaltılması için 2015 yılına kadar dünyada herkese eğitim hakkı sağlanması çalışmalarının da hızlandırılması çağrısında bulunuyor.

Ayrıca, kalkınmakta olan ülkelerin kısa zamanda uygulayabilecekleri bazı önerilerde de bulunuluyor. Bunlar arasında yoksul çiftçilere tohum, okullara ücretsiz yemek, bütün çocuklara da sıtma tehdidine karşı cibinlik sağlanması önerileri yer aldı.

RAPORUN YAZARI’NA ELEŞTİRİ

Birleşmiş Milletler Milenyum Projesi ‘nin Başkanı ve raporun yazarı Geoffrey Sachs, Afrika’da her ay 150 bin çocuğun sıtmadan öldüğünü söyledi ve bunu sessiz tsunami olarak tanımladı.

Ekonomi uzmanı Jeffrey Sachs’ın hazırladığı rapor ise bir anlamda, Birleşmiş Milletler’in, bu tür göz alıcı açıklamalarla uyum sağlayabilmesi için gereken gerçek değişiklikleri başlatma çabası olarak niteleniyor.

Sachs, gelişmiş ülkeleri, daha büyük miktarda para yardımı yapmaya çağırsa da yeterince radikal bulunmadı.

Ticaret sisteminde değişikliğin gereğine değinen ekonomi uzmanı, yoksul ülkelerin rekabete girişebilmeleri için de altyapının geliştirilmesine ağırlık verilmesinin öneminden bahsediyor.

Sachs’ın çözüm önerileri, bazı gözlemciler tarafından Örneğin raporda Afrika ülkelerinin, ödenemeyecek borçların faizleriyle uğraşmak yerine borç sorunlarını kendi başlarına çözmeye başlamaları yönünde bir çağrı yeralmaması eleştirilere neden oldu.
 

1097620cookie-checkBM’nin 10 yıllık projesi dileklerle dolu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.