“BM’nin M. Marmara raporu gerginliği artırabilir”

BM’nin Mavi Marmara raporu, bu sabahki İngiliz gazetelerinin ele aldığı uluslararası konulardan biri oldu. Independent Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmazlık nedeniyle raporun geciktiğini yazdı.

Mavi Marmara, İnsani Yardım Vakfı’nın organizasyonu ile İsrail ablukasındaki Gazze’ye yardım malzemeleri götürmek üzere bir grup gemi ile birlikte 201 Mayıs’ında yola çıkmıştı.

31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze’ye yakın uluslararası sularda İsrail ordusunun gemiye asker çıkarması üzerine organizasyon amacına ulaşamadı. Gazete, İsrail askerleriyle çıkan çatışma sonucunda gemideki dokuz Türkiye vatandaşının öldüğünü hatırlattı. Bunun da İsrail’in bölgedeki en yakın müttefiğiyle ilişkisini soğuttuğunu yazdı.

Gazete kapalı kapılar ardında, İsrailli ve Türk yetkililerin, her iki taraf için de kabul edilebilir bir doküman yaratabilmek için hummalı bir çalışma yürüttüklerini aktardı.

Konuya ilişkin Birleşmiş Milletler raporunun yayınlanmasının taraflar arasında bir uzlaşma sağlanana dek erteleceğinin söylendiğini belirten gazeteye göre, bu da iki ülke arasındaki görüş farklılığını gidermede zorluk çekildiğinin bir göstergesi sayılıyor.

Independent raporun iki ülke arasındaki gerilimi yeniden tırmandırmasından kaygı duyulduğunu öne sürdü.

Gazeteye göre, nihai metinde her iki ülke de eleştirilecek, ancak İsrail aşırı güç kullandığı gerekçesiyle biraz daha sert bir eleştiriye maruz kalacak. Gazete Türkiye ile iyi ilişkilerin İsrail için kritik öneme sahip olduğunu yazdı.

Türkiye hükümetinin Hamas üzerinde nüfuzu olduğunu ileri süren gazete, Ankara’nın bu nüfuzu militan grubu yumuşatmada kullanabileceği yorumunu yapıyor.

1298550cookie-check“BM’nin M. Marmara raporu gerginliği artırabilir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.