BMW’ye jet ‘türban’ cezası

Federasyon, ‘Başörtülü binince BMW bozuluyor’ haberi nedeniyle BMW’ye ceza verdi.

Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) dün bir gazetede yer alan ‘Başörtülü binince BMW bozuluyor’ başlıklı haber nedeniyle BMW markasına yarışlarda “ambargo” uygulama kararı aldı.

TMF, pistlerde güvenlik aracı (safety car) olarak BMW’nin kullanımına yönelik protokolü iptal etti. Türkiye Şampiyonu olan sporcuların yarışması adına temin edilen 3 adet BMW motosikleti Türkiye Şampiyonası’nda yarıştırmama kararı aldı. Ayrıca 2012 yarış sezonunda kullanılmak üzere alınması planlanan 22 adet BMW marka motosiklet alımını da gündemden kaldırdı.

Borusan Otomotiv tarafından konuyla ilgili yapılacak açıklamayı beklemeden Federasyon Başkanı Bekir Yunus Uçar’ın imzasıyla yayınlanan bildiri, Motosiklet Federasyonu’nun ve Uçar’ın genel müdürlüğünü yaptığı Spor Toto’nun resmi internet sitesinde “İlk tepki” başlığıyla yer aldı.

‘Tepki çok sert olacak’

Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar, resmi internet sitesinde, “Eğer Borusan’ın distribütörü olduğu BMW markasının imajı ‘başörtüsü ile yan yana geldiğinde’ bozulur zihniyeti var ise önümüzdeki yarış sezonunda BMW markası ile olan 3 önemli çalışmamızı askıya alıyoruz” dedi.

Uçar, federasyon ve teşkilat internet sayfalarında da yer alan açıklamasıyla uygulamaya çok sert tepki göstereceklerini vurguladı. Federasyon üst yönetimi olarak durumu değerlendirdiklerini belirten Bekir Yunus Uçar şöyle devam etti:
“İnsanların inancından dolayı yargılanması, dışlanmaya çalışılması yahut tepki görmesi, çağdışı anlayıştır. Başörtüsü, inanç hassasiyeti ve İslami değerlere duyarlılık BMW markasının imajını bozuyorsa ve bu nedenle de sponsorluk anlaşması iptal edilebiliyor ve bu, insanların yüzüne alenen ifade edilebiliyorsa, TMF olarak biz de böyle bir zihniyet karşısında pistlerde güvenlik aracı (safety car) olarak BMW’nin kullanımına yönelik protokolümüzü iptal ediyoruz”.

BMW motor alınmayacak

Bekir Yunus Uçar, “Marka güvenilirliğine inandığımız için Türkiye Şampiyonu olan sporcularımızın yarışması adına temin edilen 3 adet BMW motosikleti de Türkiye Şampiyonası’nda yarıştırmama kararı alıyoruz. Ayrıca 2012 yarış sezonunda altyapı ve eğitim çalışmalarında kullanılmak üzere alınması planlanan 22 adet BMW marka motosiklet alımını da gündemden kaldırıyoruz” dedi.

Bu arada halen yarışmalarda kullanılan 3 adet BMW motosikletin Türkiye’ye, Borusan Oto tarafından değil yarışmacılarca yurt dışından getirildiği de öğrenildi.

CEO AGAH UĞUR TWITTER’DAN KONUŞTU:

66 yıllık ticari kurumuz ayrımcılık söz konusu olamaz
Borusan Holding CEO’su Agah Uğur konunun bir yanlış anlama olduğunu ve büyük üzüntü duyduğunu belirterek sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:
“Bugün yayınlanan haberden ötürü butun kurumumuz gibi ben de büyük üzüntü duydum. Borusan Otomotiv’in genel müdürü arkadaşımız konuyla ilgili gerekli açıklamayı yaptı. Borusan Otomotiv’in ekonomik gerekçelerle durdurduğu bir sponsorluk görüşmesi maalesef ülkemiz için çok hassas bir konu ile özdeşleştirilmiştir. Borusan Otomotiv’in din, dil, inanç, ırk gibi konularda ayrımcılık yapması söz konusu bile olamaz. 66 yıllık ticari tarihi olan bir kurumun aksi şekilde hareket etmesi mantık dışı değil midir? MINI marka müdürümüz ile de konuştum. Amacı dışında anlaşılmaya açık sözlerinin yol açtığı hassasiyet nedeniyle o da çok üzgün.”

Borusan: İnançlara ve yaşam tarzlarına saygımız sonsuz…

BMW markalarının Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv, rallici Burcu Çetinkaya ile şirket arasındaki sponsorluk anlaşmasının, Çetinkaya’nın TV programında MINI marka otomobili başörtülü arkadaşıyla test ettiği gerekçesiyle iptal edildiği yönündeki haberi yalanladı. Haber dün Yeni Şafak gazetesinde yer almıştı.

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız imzalı açıklamada, haberde yer alan iddiaların ne Borusan Otomotiv, ne Borusan Grubu ne de temsilcisi oldukları BMW tarafından benimsenmesinin söz konusu olmadığı belirtildi.
“Borusan Otomotiv olarak kimseyi dini inançları ya da yaşam tarzı tercihleri nedeniyle ayrımcılığa tabi tutmamız söz konusu olamaz. Herkesin inancına, giyimine ve yaşam tarzına saygımız sonsuz” denilen açıklamada, Çetinkaya ile yapılan değerlendirmelerde sponsorluk için anlaşmaya varılamadığı, anlaşma yapılmadığından iptalin de söz konusu olamayacağı belirtildi.

Müdür ‘uyarı’ için özür diledi

Bir TV programında yer alan MINI testinin, anlaşmazlıkla ilgisi bulunmadığı belirtilen açıklamada, MINI Marka Müdürü Hakan Bayülgen’in gazeteye yaptığı ve farklı algılanan açıklamanın ise kurumlarının yaklaşımı olmadığı ifade edildi. Yeni Şafak’ın haberinde, gazetenin sorularını yanıtlayan Hakan Bayülgen’in süreçte yaşananları doğruladığı ve “Bizim tavrımız sadece başörtüsüyle ilgili değil. Siyasi amblem olsaydı yine uyarı yapardık” dediği yazıldı.

Bayülgen, daha sonra yaptığı açıklamada ise, “Haberin özü bu olmasa bile kamuoyundan, kurumum ve markamdan, yarattığım hassasiyet için özür dilerim” dedi.

1324670cookie-checkBMW’ye jet ‘türban’ cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.