BM’ye günaydın!

BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı İngiltere’nin önerisiyle düzenlenen “Enerji, Güvenlik ve İklim” konulu toplantıda 50’den fazla ülkenin temsilcisi söz aldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon toplantıda yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin giderek dünyanın barış ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek bir gerçek olduğunu belirterek ülkelerin bununla mücadelede birlik olmaları gerektiğini vurguladı.

Su, enerji ya da ekilebilir toprağın kısıtlı olduğu durumlarda ekosistemin bundan kötü yönde etkileneceğini belirten Ban, göçmenlerin sayısının artması gibi durumların ülkeler arasındaki sorunları tetikleyebileceğine işaret etti.

Ban, iklim değişikliğine karşı sivil toplum ve özel sektörle birlikte önlemler alınması gerektiğini belirterek bu noktada BM Güvenlik Konseyinin de rolü olduğunu söyledi.

AB Dönem Başkanı Almanya’nın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Heidemarie Wieczorek-Zeul, AB ülkeleri ve birliğe aday ülkeler adına yaptığı konuşmada, iklim değişikliği konusunda dünyanın, hükümetlerden ve BM’den “yeni ve kararlı” önlemler alınmasını beklediğini söyledi. Alman Bakan, bu kapsamda AB’nin adım atmaya hazır olduğunu kaydetti. 
 

 Katar’ın BM Daimi Temsilcisi Abdülaziz El-Nasır da, iklim değişikliğiyle mücadele yolunda harcanan uluslararası çabaların şu ana dek başarılı olamadığını, bunun nedeninin, sorunun kalkınma sorunundan ayrı tutulmasından kaynaklandığı yorumunda bulundu.
 Pasifik Adaları adına konuşan Papua Yeni Gine’nin BM temsilcisi Robert Aisi ise, Pasifik adalarının iklim değişikliğinin yansımalarından şimdiden etkilenmeye başladığını vurgulayarak “Adalarda daha sık kasırgaların, dev gel-gitlerin ve sıtma gibi hastalıkların” görüldüğünü söyledi.
 Öte yandan, gelişmekte olan ülkeler ile Çin’in oluşturduğu 77’ler Grubu, konunun 15 üyeli Güvenlik Konseyinde değil, 192 üyeli BM Genel Kurulu’nda veya başka uluslararası kuruluşlarda ele alınması gerektiği görüşünü ileri sürdüler. 

1149830cookie-checkBM’ye günaydın!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.