BM’ye sertlik yanlısı ABD’li

ABD Dışişleri’nde silah denetimi ve uluslararası güvenlikten sorumlu kıdemli bakan yardımcısı olan Bolton’ın adı daha önce Bakanlığın “iki numaralı” koltuğu için geçmişti. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın ağırlığını Bolton yerine, bu göreve atanan Robert Zoellick’ten yana koyması ise, “Washington’dan müttefiklerine ılımlı bir işaret” sayılmıştı.

Ancak Rice, önceki gün Bolton’ın BM Daimi Temsilciliği’ne atanmasını bizzat açıklarken, kendisine, “Benim ve Başkan’ın tam desteğine sahipsiniz” diye seslendi.

Bolton’ın BM temsilciliğine atanması, hem ABD’li hem uluslararası diplomatik çevrelerde “şaşkınlık” yarattığı yorumu yapılıyor. Bolton’ın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne, AB Troykası’nın İran’la yürüttüğü nükleer pazarlığa ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey’in görevinde kalmasına karşı kampanya yürüttüğünü hatırlatan kaynaklar, atamayı “dünyaya sertlik mesajı” sayıyorlar.

JOHN BOLTON?
Bolton, “BM diye bir şey yoktur. Sadece belli dönemlerde gerçek bir gücün liderlik yapabileceği bir uluslararası topluluk vardır. O güç de ABD’dir” sözleriyle tanınıyor. 

Dışişleri Bakanlığı’nda hâlâ silah kontrolü alanında bir numaralı adam olan Bolton, özellikle K. Kore ve İran’a karşı sert önlemler alınmasını istiyor. 56 yaşındaki Bolton, 1989-93 yılları arasında Dışişleri Bakan Yardımcılığı, 1985-89 yılları arasında da Adalet Bakanı Yardımcılığı görevini üstlendi. 2001’de Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başlayan Bolton, avukatlık yaptı.
 

1100660cookie-checkBM’ye sertlik yanlısı ABD’li

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.