Boğaz’da tankerlere protesto

Doğa ile Barış Derneği öncülüğündeki Türkiye Çevre Kozası’na bağlı sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen ”Türk Boğazları Günü” etkinliği kapsamında, çeşitli limanlardan hareket eden tekneler, İstanbul Boğazı Paşabahçe Koyu’nda toplandı.
Doğa ile Barış Derneği Karadeniz ve Boğazlardan sorumlu Başkan Yardımcısı İklil Üstün, ”Lüfer Altı” adlı teknede yaptığı basın açıklamasında, İstanbul Boğazı, Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’ndan oluşan su yolunun, Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından coğrafi olarak Türk Boğazları Bölgesi kabul edildiğini hatırlattı.

Türk boğazlarının dünyanın en yoğun ve kaza ihtimali en yüksek uluslararası deniz trafiğine geçiş imkanı veren, çevresinde on milyonlarca insanın yaşadığı, Türkiye’nin ve bölgenin doğal ve tek su yolu olduğunu ifade eden Üstün, bu su yolunda 2007 yılında 10 bin 54 tanker ile 144 milyon ton tehlikeli maddenin taşındığını, her 15 dakikada tehlikeli madde taşıyan bir tankerin geçtiğini belirtti.

Her 2 saatte bir sıvılaştırılmış LPG, LNG yüklü bir tankerin geçtiğini, bunların olası bir patlamasının atom bombası gibi etki yapacağını kaydeden Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:

”2001-2009 yılları arasında 518 kaza yaşandı. Birçok kazanın felakete dönmesinden şans eseri kurtulduk. Buna rağmen büyük çevre ve deniz kirliliği meydana geldi. Türk Boğazları’ndan tankerlerle yapılan tehlikeli madde taşımacılığı sırasında olabilecek bir kaza veya sabotaj sonucu milyonlarca insan ölebilir. Canlı yaşam ile doğal, tarihi, kültürel ve ekonomik değerlerimiz onarılmaz zararlar görebilir.”

Etkinliğe katılan tur tekneleri, kayıklar ve yatlar, daha sonra siren çalarak İstanbul Boğazı’nda eylem yaptı.
Bu arada, eylem nedeniyle İstanbul Boğazı’ndaki transit gemi geçişinin 11.00 ile 16.00 saatleri arasında geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

772640cookie-checkBoğaz’da tankerlere protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.