Bodrum’da Barok Müzik

Bodrum Bale Festivali, Turgutreis D-Marin Uluslararası Klasik Müzik Festivali, Gümüşlük Festivali derken, Karsanat da bu zinicire katılarak, ağır ağır gelenekselleşme yolunda ilerliyor.

VI.Karsanat Barok Müzik Festivali, Bodrum Antik Tiyatro’da üç günlük etkinliklerle sanatsevenleri selamladı.

Cumartesi akşamı, bir Barok gecesi gibi düzenlenmişti. KARYA BAROK TOPLULUĞU, ikinci günün etkinliğinde yer almıştı. İki kontrtenor, iki mezzo soprano, bir soprano, bir barokçello, bir klavsen ile geniş sahne doldurulmuştu.

KARYA BAROK TOPLULUĞU, 2009 yılnda HAENDEL’i 250. anma yılında, topluluğun solisti ve sanat yönetmeni Gülderen ERDOĞMUŞ ve Müzik Yönetmeni Nihan Atlığ SİMPSON tarafından kuruluyor. Ve BAROK MÜZİK FESTİVALLERİ düzenliyor.

Bu sürede, Didim Apollon Tapınağı, Stratonikela Antik Kenti, Bodrum Kalesi, Bodrum Mozele, festivale ev sahipliği yaptı. Almanya da farklı şatolarda konserlerle, yurt dışında da sesini duyurmuş. Bu yıl da şatolarda ki bu konser serisini sürdürecek.

Cumartesi akşamı programında, öncelikle KARYA BAROK TOPLULUĞU içinde yer alan sanatçıları aktaralım.

Klavsen de Paola VİLLA, İstanbul Devlet Opera ve Balesi orkestra şefi ve klavsen sanaıtçısı.

Barokçello da, Jörg ZWİCKER.

Mezzosoprano Gülderen ERDOĞMUŞ, Topluluğun sanat yönetmeni ve solistı.

Mezosoprano Esen Demir DEVECİ, Karya Kültür Sanat Derneği’nin yeni başkanı, 2009 Siemens Şan yarışması 1. Ödülü sahibi.

Soprano Derya Kırcalı GÜRLÜK. Grubun üçüncü kadın sanatçısı.

Bu konserde kontrtenor olarak iki erkek sanatçı yer alıyor. Nuri Harun ATEŞ ve Kaan BULDULAR.

Bu konserin kanımca öne çıkan yıldızları, iki kontrtenor Nuri Harun ATEŞ ve Kaan BULDULAR olmuşlardır. Seslerinin rengi, sahne hakimiyetleri ve vücud dillerini de şarkılarla birleştirmeleri, beğeni kazanmıştır. Dönemi ve müziği yansıtmakda, o dönem müziği için kontrtenorların önemi büyüktür.

Programda, A.CALDARA, A.VİVALDİ, H.PURCELL ve çoğunlukla da G.F.HANDEL’in eserleri yer almıştır.

Sanatçıların sahnede yer alırken, Barok dönemini çağrıştıran karnaval simgesi maskeler ile çıkmaları da, o dönemi anımsatmak için sahneleme açısından da ayrı bir renk olmuştur.

Birbuçuk saati bulan konserin sonunda, tüm sanatçılar alkışlara yanıt olarak, birlikte adeta bir CARMEN çeşitlemesi sunmuşlardır.

Bodrum Antik Tiyatrosu’nun açıkhavada ve genişliğinden kaynaklanan bir ses yayılması olmuştur. Yanda, yoldan geçen araçların ve özellikle de motorsikletlerin gürültsü, konserin ortamını ne yazık ki olumsuz etkilemektedir. Bu konseri daha küçük bir alanda ya da kapalı bir salonda, oda müziği dinletisi gibi izlemek daha güzel olabilirdi.

Festivalde bir gün önce, Karya Türk Müziği Topluluğu aynı sahnede yer almıştır. Prof.Dr. Nevzat ATLIĞ’ın sanat danışmanlığını yaptığı topluluğun solisti olarak, Özge EYÜBOĞLU, Avrupa’da Barok döneme denk gelen bestekarlarımızın eserlerini seslendirmişlerdir.

Festivalin son etkinliği pazar akşamı ise Avusturya’dan konuk soprano Anna Magdelena AUZİNGER’ e ayrılmıştır.

Bir Festivali, mütevazi olanaklarla, büyük bir özveri ile başlatmak ve sürdürmek, kutlanası bir davranışdır. VI.Karsanat Barok Müzik Festivali’nde, bu güne değin bir etkinliğini izlemiş olarak, bu güne ulaşmasında emeği geçenleri, öncelikle kutlamak gerektiğini inanıyorum.

Festival’in gerçekleştiği mekan olarak, Antik Tiyatro’nun önünden geçen yol ve trafik yoğunluğunun gürültüsü dikkate alındığında, özellkle oda müziği ve şan konserlari için, uygun bir mekan olmadığının altını çizmek istiyorum.

Hükümet’in, var olan sanatsal kurumları kapatma eğiliminin olduğu günümüzde, bu tür etkinliklere sahip çıkmada ve etkinlikler için sanatsal mekanlar oluşturma da, belediyelere büyük görevler düşmektedir.

Bodrum Belediyesi’nin, Muğla’nın da Büyükşehir olması nedeniyle, bu iki belediyenin Bodrum’a yaraşır sanatsal mekanlar oluşturmasının gerekliliğinin altını çizmek istiyorum.

Asırlar öncesinden, kale içi ve Antik Tiyatro, Bodrum’un bir simgesi olmuştur. Asırlar sonra Bodrum’un bu tür bir mekanlarının olmaması, belediye yönetimlerini rahatsız etmelidir. Turgutreis’de D-Marin Festivali, yazın teknelerin denize indirilmesi sonucu, boşalan alanda gerçekleştirilmektedir. Gümüşlük de ise yeni mekanlara ulaşılmağa çalışılmaktadır.

Burada, Bodrum Belediye Başkanlığı’na ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na açık olarak seslenelim.

Bodrum yarımadasına yaraşır, açık ve kapalı alanları olarak, konser, tiyatro, opera, bale, oda müziği, sergiler gerçekleştirilebilecek şekilde yeni mekanlar oluşturmak için yer seçimi ve gerçekleştirme konusunda, bir adım atma gereği duyarmısınız.

Bu sizlerin görevi olmasının ötesinde, tarihe karşı ayrıca sorumluluğunuzdur.

Biz de sizlere başarılar dilemek istiyoruz.

____________________

Kıyıkışlacık-MİLAS. 7 Eylül 2015. Pazartesi. [email protected]

1575720cookie-checkBodrum’da Barok Müzik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.