Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri: Atamaları kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak ataması ile ilgili açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!” dedi.
Eski AKP milletvekili aday adayı olan Melih Bulu ‘nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması ile ilgili açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!” başlıklı bildiri yayımladı.

1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askerî vesayet rejiminden sonra ilk kez Boğaziçi Üniversitesine kurum dışından bir rektör atandığı belirtilen Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri bildirisinde; şöyle denildi:

“Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkelerden vazgeçmiyoruz:

  1. Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
  2. Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş̧ kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.
  3. Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Üniversitemizin tüm bileşenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçisiyiz.”

2480970cookie-checkBoğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri: Atamaları kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.