Bolivya'da muhalif vali gözaltında

Hükümet yetkilileri, Pando eyaleti valisi Leopoldo Fernández'i, hükümet yanlısı çiftçilere yönelik saldırıları organize etmekle suçluyor.

Leopoldo Fernández ise suçlamaları reddediyor. Pando'daki çatışmalarda en az 15 kişi ölmüştü. Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales, ülkenin servetini farklı eyaletler arasında yeniden paylaştırmak istiyor.

Morales ayrıca, Bolivya'nın yerli halkına çeşitli konularda daha fazla söz hakkı vermeyi arzuluyor.

Evo Morales'in planları ülkede siyasi krize neen olmuş; Bolivya'nın doğusundaki zengin eyaletlerin muhalif valileri, Morales'e tepki göstermişti.

Bolivya'daki son gelişmeler Güney Amerika ülkelerinin liderlerinin bölgesel bir zirvede, Morales'e tam destek verdiklerini açıklamaları ve ülkedeki şiddet olaylarını kınamaları sonrası geldi.

Şili'de düzenledikleri zirvede dokuz komşu ülkenin liderleri, Bolivya muhalefetine protesto gösterilerine son vermeleri çağrısı yaptı.

Liderler ayrıca muhalefetten yollardaki barikatları kaldırmasını ve kamu binalarını işgale son vermesini istedi.

Liderler, yaptıkları yazılı açıklamada, "iktidarı büyük bir oy çoğunluğuyla kabul edilen Cumhurbaşkanı Evo Morales'e tam destek verdiklerini" dile getirdi.

Morales ve muhalifleri, yeni anayasa planları ve ülkenin doğal zenginliklerinin eyaletlere gelir olarak dağılımı konusunda anlaşamıyor.

Bolivya'da hükümet yanlısı ve aleyhtarı gruplar arasındaki çatışmalarda yaşanan ölümlerin ardından hükümet yetkilileri ile muhalefetin önde gelen isimleri dün görüşmelere başlamıştı.

Ülkenin doğusundaki zengin eyaletler, Cumhurbaşkanı Evo Morales'in yeni bir anayasa yapma ve ülkenin zenginliklerini yeniden dağıtma planına karşı çıkıyordu.

Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales ülkenin doğalgaz zenginliğini yeniden bölüştürmek ve çoğunlukta olan yerel halkları daha fazla söz sahibi yapmak istiyor.

Ülkenin ilk yerel lideri olan Morales, toprak reformu ve doğalgaz gelirinin yeniden bölüştürülmesini öngören köklü reformlarını 7 Aralık'ta referanduma sunmayı planlıyor.

Doğudaki zengin eyaletlerde odaklanan muhalefet hareketi ise bu planların yumuşatılmasını ve hükümetin Cuma günü ilan ettiği olağanüstü hali kaldırmasını talep ediyor.

Muhalif valiler ayrıca kendi eyaletlerinde çıkarılan doğalgazdan elde edilen gelirde ve başka konularda daha fazla söz hakkı istiyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales

1178470cookie-checkBolivya'da muhalif vali gözaltında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.