Bolivya’da yeni anayasa oylanıyor

Bolivya’nın ilk yerli Devlet Başkanı olan Evo Morales, referandum öncesinde yaptığı açıklamada, yeni anayasanın Bolivya toplumunun tarihi eşitsizliğini düzeltme yolunu açacağını belirtti.

Halkın kabul etmesi beklenen yeni anayasaya özellikle ülkenin zengin gaz yataklarının bulunduğu doğu vilayetlerinden tepki geliyor. Muhalifler, bu anayasanın yerli halklar ve diğerleri şeklinde vatandaşları iki sınıfa ayıracağını iddia ediyor.

Yeni anayasa, Bolivya’nın çoğunluğunu oluşturan yerli halklara ülkenin doğal kaynakları üzerinde daha fazla söz söyleme fırsatı veriyor.

Ekonomi üzerinde devletin denetimini artıracak yeni anayasa, büyük tarım arazilerini işletmenin sınırlandırılmasını ve doğudaki önemli gaz yataklarından elde edilen gelirin ülkenin en yoksul kesimlerine yeniden dağıtılmasını içeriyor.

Ülkedeki 36 yerli topluluğu için bir haklar beyannamesi içerecek olan yeni anayasa, yerli halklara, atalarından kalma toprakları üzerinde otonomi ve doğal kaynaklardan elde edilen gelirin paylaşımında öncelik tanıyor.

Devlet başkanlığı görev süresi de anayasanın önemli maddeleri arasında.

Buna göre, devlet başkanı 5’er yıl arka arkaya 2 dönem hizmet verebilecek.

Mevcut anayasada devlet başkanlığı için yine 2 dönem izin veriliyordu, ancak ardışık değildi. (BBC)

FOTOĞRAF: Morales ülkenin ilk yerli devlet başkanı

1186140cookie-checkBolivya’da yeni anayasa oylanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.