Bombalara tepki yağdı

Hatay’daki saldırı dünya gündemini de sarstı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Müttefiğimiz Türkiye’nin yanındayız” dedi. Patlamalarla ilgili delil niteliğinde olabilecek yazılı, sesli ve görüntülü haberlere ilişkin yayın yasağı getirildi.

Reyhanlı ilçesinde dün bombalı araçların infilak etmesi sonucu meydana gelen iki patlamada 46 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi de yaralandı.

Bombalı saldırılardan ilki, Reyhanlı Belediye binası önünde meydana geldi.

Belediye binası ve çevredeki ev ve işyerlerinin büyük hasar aldığı patlamada, bir ahşap ev de çöktü.

Bu patlamadan 15 dakika sonra ise PTT binasının bulunduğu Cumhuriyet Caddesi’nde ikinci bir patlama daha yaşandı.

3. PATLAMA
Akşam saatlerinde ilçede 3. bir patlama daha meydana geldi. Ancak kısa bir süre sonra patlamanın terör saldırısı değil, bir binanın altındaki yakıt tankından kaynaklandığı tespit edildi.

UZAKTAN KUMANDALI PLASTİK PATLAYICI
Olayın ardından bölgeye giden ekipler, patlamaların nedenine ilişkin ayrıntılı bir inceleme yaptı.

Yapılan ilk incelemelerde saldırıda kullanılan patlayıcıların Cilvegözü sınır kapısında kullanılan plastik patlayıcıya benzer nitelikte olduğu tespit edildi.

Oldukça yüklü miktarda olduğu belirlenen patlayıcının Türkiye’ye minibüsle sokulduğu ve uzaktan kumandayla patlatıldığı belirtildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, patlamalarda 46 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralanan 51 kişinin ise tedavilerinin sürdüğünü açıkladı.

ERDOĞAN: SABIRLI OLACAĞIZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, patlamalarla ilgili olarak “Çözüm sürecini hazmedemeyenler”i işaret etti.

Erdoğan, ”Çözüm süreci diye ülkemizde yeni bir dönemi başlattık ve bu yeni dönemi hazmedemeyenler, ülkemizdeki bu özgürlük havasının tenefüs edilmesine ne yazık ki olumlu bakamayanlar, bu tür eylemler içerisine girebilir.

Hassasiyetleri olan bir ilimiz. Buradaki hassasiyetleri kaşımak suretiyle de bu tür adımlar atılabilir. Burada da 20-25 bin Suriyeli buradaki kamplarımızda yaşıyor. Bunları hazmedememek gibi bir süreç de olabilir. Sabırlı olacağız ve inşallah bu süreci aşacağız” değerlendirmesinde bulundu.

ATALAY, SURİYE’Yİ ADRES GÖSTERDİ
Olayı gerçekleştirenlerle ilgili çalışmaların büyük oranda bittiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Olayın faillerinin tespitiyle ilgili çalışmalar büyük oranda tamamlanmıştır. Saldırıyı düzenleyen örgüt ve mensuplarının Suriye’deki rejim yanlısı El Muhaberat örgütüyle bağlantılı oldukları belirlenmiştir. Örgüt de bellidir, kişiler de büyük oranda bellidir. Plaka tespitleri vesaire yapılmıştır. Menfur hadisenin Suriyeli sığınmacılarla, Suriye muhalefeti ve Suriyeli sığınmacılarla ilgisinin olmadığı kesindir” diye konuştu.

Tüm imkanlarını seferber edildiğini ve yapılması gereken tüm işlemlerin yapıldığını vurgulayan Atalay, “Bu acı olay tabi ki hepimizi çok üzmüştür. Şiddetle kınıyoruz. Gereken yapılacak, onların cezaları da verilecek” dedi.

‘TESPİTLERİMİZ TÜRKİYE İÇİNDEN’
Atalay, patlama öncesinde önlem alınıp alınmadığı yönündeki bir soruyu da “Cilvegözü olayından sonra özellikle sınır kapılarımızda çok fazla tedbir alındı. Araç giriş çıkışlarıyla ilgili çok fazla tedbirler alındı, halen tedbirler sürüyor. Ama bu olayın sınırdan mı geldiği, buradan mı olduğu tabi konuşuldu sizin sorunuzla ilgili. Bizim şimdiki tespitlerimiz Türkiye içinden” diye yanıtladı.

GÜL: PROVOKASYONLARA DİKKATLİ OLUNMALI
Hatay’da ilave tedbirler alınması, mağdur olanlara süratle yardım yapılması ve her türlü destekte bulunulması talimatlarını veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Provokasyonlara karşı uyanık ve dikkatli olunması” uyarısı yaptı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek de provokasyon uyarısı yaptı. Çiçek, “Yeni acılara sebebiyet vermemek için, her türlü provokasyona karşı bütün kişi ve kurumlar olarak gereken dikkati göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

ERGİN: AMAÇ, TÜRKİYE’DEKİ HUZURU SABOTE ETMEK
Patlamaların amacıyla ilgili kabine üyelerinden de değerlendirmeler geldi:

Adalet Bakanı Ergin: Amaç, Hatay’daki ve Türkiye’deki huzuru sabote etmek. Hatay insanını bir yere sevk etmeye çalışıyorlar. Ancak hem Hataylı hem Reyhanlılı kardeşlerim, bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta.

ARINÇ: ALLAH ONLARIN CEZASINI VERSİN
Başbakan Yardımcısı Arınç: Bunu tertipleyenler kimse, kim düşünmüş kim icra etmişse bu mübarek günlerde allah onların cezasını versin. Son Banyas’ta yaşanan katliam ve etnik temizlik, soykırım, bugün Esad rejiminin yüz karasıdır. Onların muhaberatı’yla, silahlı örgütleriyle böyle şeytanca bir planı planlamak, hatta uygulamak onlar için herhalde olağan şüpheli noktasındaki düşüncelerimizdir.

‘TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ TEST ETMEYE KALKMAYIN’
Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Böyle bir kritik geçiş sürecinde Suriye içindeki gelişmeler bağlamında, birçok provokasyon ve tahrik söz konusu olabilir. Kim ne gerekçeyle olursa olsun dışardaki herhangi bir kaosu Türkiye’ye yansıtmak isterse bunun karşılığını görür. Hiç kimse Türkiye’nin gücünü, kudretini test etmeye cüret etmemelidir.

BAHÇELİ: TÜRKİYE TEHDİT ALTINDA
Patlamalar, muhalefetin de gündemindeydi.

MHP Lideri Bahçeli, bir kez daha Hükümet’in Suriye politikasını eleştirdi ve “Suriye politikası, vatandaşların can ve mal güvenliğini zedeleyip heba etmektedir. Tüm gelişmeler göstermiştir ki Türkiye, sınırlarından kaynaklanan çok ciddi bir tehdidin altındadır” dedi.

KILIÇDAROĞLU: ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ
CHP Lideri Kılıçdaroğlu da Hükümet’in iç ve dış politikalarını gözden geçirerek olayı aydınlatmasını istedi. Kılıçdaroğlu, “Bazı sorumsuz, bozguncu tutum ve arayışlara rağmen dimdik ayakta durarak, dayanışma içinde bu olayların üstesinden geleceğiz” ifadesini kullandı.

CHP ve MHP, Reyhanlı’ya heyet gönderdi.

YAYIN YASAĞI
Bu arada Reyhanlı ilçesindeki patlamalarla ilgili delil niteliğinde olabilecek yazılı, sesli ve görüntülü haberlere ilişkin yayın yasağı getirildi.

Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı, ilçede meydana gelen patlamalar sonrasında görsel, yazılı ve internet yayın organlarında, delil niteliğinde bulunan olay yerinin, yaralı ve ölülerin görüntülerinin yayımlandığının tespit edildiğini belirterek, yayın yasağı getirilmesi talebinde bulundu.

Talebi değerlendiren Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi, yayın yasağı kararı aldı.

SALDIRI DÜNYA GÜNDEMİNİ DE SARSTI
İki ayrı noktada düzenlenen bombalı saldırı sonrası birçok ülke ve kuruluştan da kınama ve destek mesajları geldi.

“Müttefiğimiz Türkiye’nin yanındayız” diyen ABD Dışişleri Bakanı Kerry yaptığı yazılı açıklamada, “Bombalı saldırılar, Türkiye ile ne kadar sıkı ilişkilerimiz olduğunu göz önüne alınca hepimiz için yaralayıcı olmuştur” ifadesini kullandı.

Saldırıları “şok edici” olarak niteleyen İngiltere Dışişleri Bakanı William Heyg ise “Türkiye halkının yanındayız” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-ki moon da saldırıları kınadığını ve sorumluluların en kısa sürede adalet karşısına çıkarılmasını umduğunu belirtti.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise açıklamasında, “Müttefiğimiz Türkiye halkı ve yetkilileriyle dayanışma içindeyiz” ifadesini kullandı.

CENAZE İŞLEMLERİ BAŞLADI
Öte yandan atlamalarda hayatını kaybedenlerden kimlik tespit çalışmaları tamamlananlar, ailelerine teslim ediliyor. Ölen vatandaşlar için ilçe merkezindeki çoğu sokakta taziye çadırı kuruldu.

Reyhanlı Asri Mezarlığı’nda cenazelerin toprağa verilmesi için de hazırlık başlatıldı. Aileleri tarafından teslim alınan bazı cenazeler, evlerde kılınan cenaze namazının ardından toprağa veriliyor.

Reyhanlı Belediyesinin yakınındaki ilk patlamada hayatını kaybettiği tespit edilen Hacı Salih Aslan için Bahçelievler Mahallesi’ndeki evinin önünde cenaze namazı kılındı. Namazın ardından Aslan’ın cenazesi ilçe mezarlığında defnedildi.

Çaycılık yaptığı ve postane önündeki ikinci patlamada hayatını kaybettiği öğrenilen Hüseyin Çolak’ın cenazesi de kılınan namazın ardından toprağa verildi.

CİLVEGÖZÜ’NÜ ANIMSATTI
Cilvegözü Sınır Kapısı’nda 11 Şubat’ta patlayıcı yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda; 4’ü Türk, 14 kişi yaşamını yitirmiş, 26 kişi de yaralanmıştı. Suriye’ye kaçan olayın failleri, yakalanarak Türkiye’ye getirilmişti.

1381850cookie-checkBombalara tepki yağdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.