Borç krizi İtalya’ya mı sıçradı?

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB maliye bakanlarının bugün planlanan görüşmesi öncesinde birliğin önde gelen ekonomi yetkililerini toplantıya çağırdı.

Gözlemciler, olağanüstü toplantının borç krizinin İtalya’ya da sıçradığı korkusundan kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyor.

Reuters ajansının aktardığına göre, toplantıya Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin yanısıra, Euro Bölgesi maliye bakanlarının başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve ekonomiden sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn de çağrıldı.

İtalya konusunda giderek daha yüksek sesle dile getirilen endişelere rağmen, Herman Van Rompuy’un sözcüsü, İtalya’nın gündemin baş maddesi olduğu bir kriz toplantısı düzenlendiği yönünde medyada yer alan haberleri reddetti.

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan İtalya’da cuma günü borsa büyük bir düşüşle kapandı.

Verilen kayıpta İtalyan bankalarının hisse fiyatlarındaki inişin önemli bir rolü olduğu belirtiliyor.

İngiltere’den Daily Telegraph gazetesi, bu hafta içinde İtalyan bankalarının ”stres testi” sonuçlarının açıklanacağını hatırlatarak, borsanın kaygılı olduğunu yazdı.

Yunanistan’daki borç krizinin İtalya’ya da sıçradığı korkularının yaşandığını öne çıkartan Times gazetesi ise, Euro Bölgesi’nde Yunanistan haricinde borç oranı en yüksek ülkenin İtalya olduğunu kaydetti.

Times, Alman bankası Berenberg’de baş ekonomist olan Holger Schmiedling’in şu sözlerine yer verdi: ”Avrupa’da şu an ana konu küçük Yunanistan’ın ya da daha da küçük Portekiz’in başına gelecekler değil; çeperdeki bu küçük ekonomilerle sınırlı bir krizin altından kalkılabilinir. En büyük korku, krizin İspanya ve İtalya gibi çok daha ağırlığı olan ekonomilere de sıçraması riski.”

1299010cookie-checkBorç krizi İtalya’ya mı sıçradı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.