Borç krizinde Çin’den yardım

Çin Başbakanı Wen Jiabao, Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşecek. Görüşmede, Suriye ve İran konularının da gündeme gelebileceği ve Çinli havayollarının Avrupa Birliği’nin koyduğu vergileri ödemeyi reddetmesinin de ele alınabileceği bildiriliyor. Ancak toplantının asıl odağı, Avrupa’daki kriz ve Çin’in bu krizin çözümü için neler yapabileceği olacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Veimin, “Borç konusunun kritik bir dönemeçte olduğunu” söyledi. Liu ayrıca, Çin’in en büyük ticaret ortağı ve dünyanın en büyük ekonomisi (kolektif şekilde) olan Avrupa Birliğinin bu sorunu çözmesini önemli gördüklerini de ifade etti.

Avrupa Birliği liderleri, Çarşamba günü Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile de bir araya gelecek. Rompuy ve Barroso, Pekin’in, bazı Avrupa ülkelerini sarsan borç krizi karşısında oluşturulan kurtarma paketine destek olmasını istiyor.

Çin, daha önceki açıklamalarında, bu konuyu gözden geçireceği sinyalini vermişti. Çin, dünyanın en büyük döviz rezervlerine sahip ekonomisi durumunda.

Dışişleri Sözcüsü Liu, Avrupalı liderlerin yapısal reformlar yapmaya devam ederek, uluslararası topluma “daha net bir sinyal” vermesi gerektiğini de ifade etti. Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Halkın Günlüğü’nde dün yayınlanan bir makalede, Avrupa’ya yardımın Çin’in çıkarına olduğu fikri işlenmişti. (BBC)

1331610cookie-checkBorç krizinde Çin’den yardım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.