Boris Johnson: Anlaşmasız Brexit güçlü olasılık

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit sonrasında AB ile ticaret konusunda anlaşmaya varılamamasını “güçlü bir olasılık” olarak değerlendirdi.

İngiltere, 31 Aralık’ta Brexit geçiş sürecini tamamlamış olacak ve 1 Ocak itibariyle AB’nin ticaret kurallarına tabi olmayacak. Ancak AB ile Brexit sonrası ticareti düzenleyen bir anlaşmaya hala varılamadı.

Avrupa Komiyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Çarşamba akşamı Brüksel’de görüştükten sonra ilk kez açıklama yapan Johnson, şirketlerin ve insanların anlaşma olmaksızın AB’den çıkmaya hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Taraflar arasında görüşmelerin devam ettiğini belirten Johnson, henüz bir anlaşmaya yakın olmadıklarını vurguladı.

Anlaşmazlık konularının rekabet kuralları ve balık avlama hakları üzerinde düğümlendiği belirtiliyor.

Taraflar, anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı konusunda Pazar günü nihai karar verileceğini açıkladı.

Johnson, AB’nin İngiltere’yi kendi hukuki sistemine “kilitlemek” istediğini, aksi halde ithalat ürünlerine vergi uygulanacağını, bunun ise “her şeyi zorlaştırdığını” kaydetti.

Johnson, İngiltere’nin AB ile serbest ticaret anlaşmasına sahip olmamasını içeren “Avustralya tarzı bir seçenek” için hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

AB, acil durum planlarını yayımladı

Avrupa Birliği, İngiltere’yle ticaret anlaşması görüşmelerinin çökmesi durumunda, uygulamaya sokulması öngörülen acil durum planlarını yayımladı.

Planlar, AB ve İngiltere arasındaki hava ve kara ulaşımında sorun yaşanmamasını ve aynı zamanda tarafların balıkçılık için birbirlerinin karasularına erişimini öngörüyor.

Planlar, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avrupa Komiyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Brüksel’de yıl sonuna kadar ticaret anlaşması sağlanması çabaları kapsamında Çarşamba akşamı gerçekleştirdikleri görüşmelerden uzlaşma çıkmaması üzerine yayımlandı.

Başbakan Johnson’ın Sözcüsü, AB’den böyle bir açıklamanın beklendiğini ve hükümetin de ticaret anlaşması olmaması halinde uygulayacağı kendi planlarını şimdiden yaptığını belirtti.

İngiltere, AB’den çıkış süreci Brexit kapsamında, 31 Aralık itibariyle, ticarette AB kurallarına tabi olmayacak.

İngiltere, 2020 başında Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden resmen ayrıldı ve yıl sonuna kadar geçerli olan geçiş döneminin ardından iki taraf arasında bir serbest ticaret anlaşması sağlanması için görüşmeler başladı.

Görüşmelerde balıkçılık, ticari işletmelere yönelik rekabet düzenlemeleri ve varılacak anlaşmanın hangi kurallara tabi olarak yürürlüğe sokulacağı konularında uyuşmazlık yaşanıyor.

Brüksel’deki kritik görüşmelerde “büyük uçurumlar” giderilemedi

Johnson, yaşanan uyuşmazlığın aşılması için Çarşamba günü Brüksel’e gitti ve von der Leyen ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Yaklaşık üç saat süren yemeğe iki tarafın başmüzakerecileri Michel Barnier ile Lord Frost da katıldı.

Görüşmelerin ardından Von der Leyen, tarafların “birbirinden çok farklı noktalarda” durduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanlığı’ndan üst düzey bir kaynak, iki taraf arasındaki “büyük uçurumların giderilemediğini” ancak tıkanıklığın Pazar gününe kadar aşılması için görüşmelerin “güçlü bir kararlılıkla” devam edeceğini söyledi.

Bunun ardından da Brüksel, anlaşmaya varılamaması halinde başvurulacak bir acil durum planı yayımladı. Avrupa Komisyonu’nun planlarında, şu anda 1 Ocak itibariyle bir anlaşma olup olmayacağı konusunda “büyük bir belirsizlik olduğu” vurgulanırken, Ursula von der Leyen “Bizim sorumluluğumuz, anlaşma olmaması da dahil tüm ihtimallere hazır bulunmak” dedi.

Komisyon, bazı sektörlerin anlaşma olmamasından orantısız şekilde olumsuz etkileneceğini ve anlaşma olmaması halinde ortaya çıkacak “bazı önemli sıkıntıların etkilerini hafifletmek için” dört önlem teklif edildiğini belirti:

  • İngiltere’nin de aynısını yapması halinde, AB ve İngiltere arasındaki “belli hava hizmetlerinin” devamını sağlamak
  • Sorun yaşanmaması için AB üyesi ülkelerin uçaklarının havacılık güvenlik sertifakalarının kabul edilmesi
  • İngiltere’nin aynısını yapması halinde, karadan yük ve yolcu taşımacılığında bağlantının, altı ay boyunca sürdürülmesi
  • AB ve İngiliz teknelerinin birbirlerinin karasularına karşılıklı erişimine bir yıl boyunca ya da anlaşmaya varılana kadar izin verilmesi

Boris Johnson’ın Sözcüsü, İngiltere’nin “planın detaylarını çok yakından inceleyeceğini” ve müzakerecilerin “mevcut görüş ayrılıklarını giderip gideremeyeceklerini görmek için çalışmaya devam edeceklerini” belirtti.

Dün akşamki görüşmelerden sonuç çıkmamasının ardından, BBC’nin Politika Editörü Laura Kuenssberg, İngiltere’nin geçiş döneminin ardından AB’den anlaşmasız bir şekilde ayrılması olasılığına doğru “büyük bir adım atıldığını” aktarmıştı.

Brüksel’e hareketinden önce bir açıklama yapan Johnson, AB’nin İngiltere karasularında balıkçılık faaliyetleri ve İngiltere’nin AB standartlarından ayrışması durumunda alınacak önlemlerle ilgili dayattığı koşulların “hiçbir başbakan tarafından kabul edilebilir olmadığını” söylemişti.

Bu süreçte varılacak olası bir anlaşmanın yılsonuna kadar her iki tarafın da onayından geçmesi gerekiyor.

Avam Kamarası Başkanı Sri Lindsay Hoyle, Parlamento’nun varılacak bir anlaşmayı değerlendirmek için 24 Aralık’taki Noel arifesine kadar çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.

2475010cookie-checkBoris Johnson: Anlaşmasız Brexit güçlü olasılık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.