Borçlu iş adamları da örgütleniyor

BORÇİAD kurucu girişimcilerinden Adek Kavçakar, 10 bin nüfuslu ilçedeki esnaf, sanatkar ve iş adamlarının, esnaf kefalet kooperatifleri ile bankalara yaklaşık 10 milyon YTL borçlu olduklarını, borçların ödenmesinde ise sıkıntı yaşandığını bildirdi.


Gölhisar’da çok büyük bir ekonomik potansiyel var gibi görünmesine rağmen ilçede yatırımların durduğunu, esnafın, sanatkarın ve iş adamlarının iş yapamaz hale geldiklerini kaydeden Kavçakar, şunları söyledi:


“Esnaf yeni bir yatırım yapmak, işini genişletmek istediği zaman esnaf kefalet kooperatifi ya da bankalar tüketicilere açılan kredi koşullarından daha ağır koşullarla karşılaşıyorlar. Gölhisar esnafı ayakta durmakta zorlanıyor. Gölhisar artık çok borçlu bir ilçe. 10 bin nüfuslu ilçenin 10 milyon YTL borcu var. Esnaf ucuz kredi bulabilmek için konutlarını, bir yakınına satmış gibi göstererek, konut kredisi kullanmak peşine düştü. Tefecilere olan borç ise bilinmiyor. Bu konuda borçlular da borçlarını gizlemek yolunu seçiyor. Ancak tefeciliğin çok büyük boyutlarda olduğunu herkes biliyor.


Kavçakar, BORÇİAD’ın, borçlu esnaf ve iş adamlarının sorunlarına çare bulabilmek amacıyla fikir üretmek için bir platform olacağını, birlikte hareket edip, birlikte fikir üreteceklerini ve borç sorununa çözüm arayacaklarını bildirdi.


Adem Kavçakar, Mustafa Acar adlı arkadaşıyla başlattığı girişimin güçlü bir destek bulduğunu anlatarak, “Konuyu açtığımız herkes, (derneğin ilk sırasına benim adımı yazın) diyor. Kurucu üye sayısı 30’a yaklaştı. Resmi işlemleri kısa sürede tamamlayıp, derneğin resmi kuruluşunu gerçekleştireceğiz” diye konuştu.


Gölhisar Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Kavçakar ise kooperatifin 850 üyesi olduğunu, Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı olanlarla birlikte ilçede bin 50 esnaf ve iş adamının faaliyet gösterdiğini kaydetti. Mustafa Kavçakar, esnafın kredi taleplerinin her geçen gün arttığına değinerek, “Kooperatif üyelerinin yüzde 98’i kredi kullanmış durumda. Kooperatifin verdiği kredinin koşulları, tüketici kredisinin koşullarından daha ağır. Esnaf, kooperatiften çektiği kredinin taksitlerini ödemekte çok zorlanıyor. İlçede artık yatırım yapılamıyor. Borçlu esnaf ve iş adamlarının sorunlarını çözme umuduyla bir dernek kurulması girişimini ben de destekliyorum” dedi.


 

1049380cookie-checkBorçlu iş adamları da örgütleniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.