“BP ‘daha küçük ama daha verimli’ olacak”

Halen Körfez’deki temizleme operasyonlarından sorumlu olan Bob Dudley, görevden Ekim ayında ayrılacak İcra Kurulu Başkanı Tony Hayward’ın yerini alacak.

Dudley, petrol sızıntısını korkunç bir trajedi olarak niteledi ancak bundan hem şirketin hem de petrol sanayiinin çok şey öğreneceğini belirtti.

Sızıntının temizlenmesi için 32 milyar dolarlık bir fon oluşturan BP, son çeyrekte şirket açısından rekor niteliğinde olan bir zarar açıkladı.

Nisan-Haziran arasını kapsayan 17 milyar dolarlık zarar, bir İngiliz şirketinin kaydettiği en büyük zarar.

Dudley, ABC’nin Good Morning America programına yaptığı açıklamada “BP daha küçük olacak ve mali yönden büyümesini sürdürecek” dedi.

“Buradan dersler çıkarıp paylaşacağız, hiç şüphesiz sonuçları da dünyanın dört bir yanındaki petrol ve gaz sanayiini değiştirecek.” diye konuştu.

Sızıntı mali akışı vurdu

Şirket yöneticileri ile varılan karşılıklı anlaşma sonucunda şirketin zirvesindeki görevinden ayrılan Hayward’ın ise, BP bünyesinde başka bir görev üstleneceği tahmin ediliyor.

BP’nin Hayward’ı icra sorumluluğu olmaksızın Rusya’daki iştiraki TNK-BP’nin başkanlığına getirmesi bekleniyor.

BP geçen hafta önümüzdeki 18 ay için planlanan varlık satışları ile 30 milyar dolar kaynak edinmeyi hedeflediğini duyurmuştu. Bu toplama geçen hafta açıklanan 7 milyar dolarlık dilim de dahil.

Petrol sızıntısının temizlenmesi için yapılan harcamalar bir yana bırakıldığında, BP aslında 2009’un ikinci çeyreğinde 5 milyar dolar kâra geçmişti.

Bu geçen yılın aynı dönemindeki 2,9 milyar dolar kâra göre, artış ifade ediyordu. Ancak sızıntı, şirketin bilançosunu eksiye çekti.

‘Hala iyi durumdayız’

Şirketin Başkanı Carl-Henric Svanberg ise BP’nin son kayıplara rağmen hala ‘iyi durumda’ olduğunu belirtti.

BBC’nin sorularını yanıtlayan Sbanberg, 32 milyar doları aşkın ‘temizlik fonu’nun, ABD’nin tazminat talepleri doğrultusunda daha önceden ayrılmış olan 20 milyar doları içerdiğini kaydetti.

Svanberg, “Bu tutar olayda ciddi bir ihmalimiz olmadığı inancımıza dayanıyor” dedi.

BP, Meksika Körfezi’ndeki sızıntı sonrası büyük zarar etmiş, şirketin hisse senetleri yüzde 40 oranında değer yitirmişti.

Dünyanın en büyük çevre felaketlerinden birine yol açan petrol sızıntısı, 20 Nisan’da 11 işçinin ölümüne neden olan bir patlama sonrası, BP’nin işlettiği petrol platformunun çökmesiyle başlamıştı.

Krizi yönetim şekli konusunda eleştirilen şirketin İcra Kurulu Başkanı Tony Hayward, hafta başında Macondo kuyusu sızıntısının artık durduğunu belirterek, bu nedenle görevden ayrılması için iyi bir döneme girildiğini belirtti.

Hayward, bu dönemecin geçilmesi ile, şirketin operasyonlarını yeniden şekillendirmesi için ortam oluştuğunu savundu.

53 yaşındaki Hayward’ın tazminat ve emeklilik paketinin toplam tutarı 11 milyon sterlin olarak hesaplanıyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Bob Dudley sektörde 30 yıllık tecrübeye sahip

832810cookie-check“BP ‘daha küçük ama daha verimli’ olacak”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.