BP’nin eski defterleri açılıyor…

Şu sıralarda Amerikan basınında BP’nin marifetleri aktarılmadan ve BP’nin dünya coğrafyasında karıştırdığı eski “işler” yazılmadan, bunlar dizgiye alınmadan gazete mabadları kapatılamıyor.

Türkiye ve Ortadoğu üzerine araştırmaları, kitap ve makaleleri bulunan Stephen Kinzer’ın bugünlerde Amerikan basınınca paylaşılan bir yorumu bunlardan birisi olarak ortaya çıktı.

Son petrol felaketinin sorumlusu olan BP’nin 100 yıl evvel İran petrolleri üzerinde oyunlar oynamaya başladığı, İran’ın bugün vardığı siyasi ve sosyal noktada BP’nin de sorumlu olduğu bu yazılarda yer aldı.

Demokratik seçimle işbaşına gelen Mussadık yönetimine karşı, İran petrollerinin millileştirilmesi üzerine harekete geçen BP ve uluslararası petrol şirketlerinin askerî darbeye yardımcı olduğu, Şah despotluğuna göz yumarak bugünkü Molla rejimine kapı açtığı bu yazılarda vurgulandı.

Geç olmakla beraber Amerikan kamuoyunda bu gerçeğin altının “kırmızı kalemle” çizilmesi dikkati çekti. Bir doğa felaketi ardından sorumlusunun “eteğindeki taşları” böylesine ortaya çıkartmak, Amerikan basınında bundan önce pek görülmüş bir şey olmadığından ilgi uyandırdı.

1505930cookie-checkBP’nin eski defterleri açılıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.