Brahimi, Esad’la görüştü

BM ve Arap Birliği’ni temsil eden Brahimi, Şam’da hükümet güçleri ve muhaliflerle görüşüp, tarafları Kurban Bayramı sırasında ateşkes ilan etmeye ikna etmeye çalışacak.

Barış temsilcisi Cuma günü Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve muhalefet liderleriyle görüştü.

Bu sırada Suriye devlet televizyonu, Pazar günü Şam’ın bir Hristiyan mahallesinde gerçekleşen bir bombalı saldırıda birkaç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bomba yerleştirilen arabanın Şam’ın Bab Touma semtindeki karakolu hedef aldığı söyleniyor.

Ateşkes ümidiCumartesi günü ise Şam’ı Halep’e bağlayan otoyol boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığı aktarılmıştı. Çatışmaların Maaret El Numan ilçesinde yoğunlaştığı söyleniyor.

Bir haftadan beri muhaliflerin elinde olan ilçe, Suriye’nin en büyük şehri Halep ve başkent Şam arasındaki tedarik hattının açık kalabilmesinde önemli rol oynuyor.

Şam’da bulunan BBC muhabiri Lina Sinjab, Suriye’deki sivillerin ateşkes istediğini ama devlet başkanı Beşar Esad’ın kuvvetlerinin bunu kabul etmesine ümit bağlamadıklarını söylüyor.

12 Nisan’da ilan edilen ateşkes kısa sürede bozulmuş; şiddet seviyesi hemen tırmanmıştı.

Brahimi bu sefer Kurban Bayramı süresince ateşkes olmasını istiyor.

Muhalif gruplar son 18 aydır Esad’ın hükümet güçleriyle savaşıyor. Çatışmalarda en az 30 bin kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki görüş ayrılıklarından dolayı çatışmalara uluslararası toplum diplomatik bir çözüm de getiremiyor.

İnternete yüklenen videolarda bir muhalif grup belli koşulların yerine getirilmesi halinde ateşkese gidebileceklerini söylerken diğer gruplar henüz kararlarını açıklamadı.

BBC

1361210cookie-checkBrahimi, Esad’la görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.