Brazilya’dan ‘kölelik’ özürü

Lula, Ada’da siyah halkın gemilere götürülmek üzere zincirlerle tutulduğu kırmızı tuğlalı Slave House (Köleler Evi) balkonunda yaptığı konuşmada “16’ncı, 17’nci ve 18’nci yüzyılda olup bitenlerden sorumlu değilim ama siyah halka yaptıklarımızdan dolayı özür diliyorum” dedi.

Senegal Devlet Başkanı Abdoulaye Wade de, Afrika’da yaklaşık 11-12 milyon siyahın gemilerle Amerika kıtasına taşınarak köleleştirildiği belirterek şöyle konuştu:

“16-19’ncı yüzyıllar arasında Goree’dan zorla götürülen insanların sayısı bilinmiyor. Köle tüccarları her seferinde ardından gözyaşı ve yas bıraktılar. Deniz geri dönüşü olmayan bir kapıydı. Kaçmak istemek intihar anlamındaydı… Teknoloji büyülü bir şey… Şimdi buradan kaçırılanların soyundan gelenler ata topraklarına uçakla döndüler…”

KÜRESELLEŞMEYE KARŞI İŞBİRLİĞİ GEZİSİ
Küreselleşmeye karşı gelişen ekonomilerle daha fazla işbirliği amacıyla Kamerun, Nijerya, Gana ve Guinea-Bissau’yu gezen Lula için Senegal son duraktı. Brezilyalı lider Afrika gezisiyle ilgili olarak “Bu yalnız bir iş anlaşması değil tarihsel bağların zorunlu kıldığı politik bir stratejik ortaklık borcudur” dedi. Konuk cumhurbaşkanı, Brezilya’daki Senegalli kölelerce geliştirilen geleneksel akrobatik güreşleri izledi.

Brezilya köle ticaretinin yasaklandığı 1888’e kadar Afrika’dan köleleştirdiği siyahları ülkesine taşımıştı. Brezilya’nın 180 milyon nüfusunun yüzde 40’ı kendisini “siyah” ya da “pardo” olarak tanımlıyor. Brezilya, Nijerya’dan sonra en çok siyah nüfusa sahip ülke sayılıyor.

FOTOĞRAF: Luiz Inacio Lula da Silva

1103710cookie-checkBrazilya’dan ‘kölelik’ özürü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.