Brexit sancılı geçecek

İngiliz basının bugünkü gündeminde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılış süreci (Brexit) ve ekonomideki gelişmeler vardı.

The Guardian gazetesi “Brexit kumarı” manşetiyle çıktı.

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Avrupa Birliği ile yürüteceği Brexit müzakerelerini inceleyen gazete, AB liderlerinin May’e “Şantaj taktikleri ters teper” uyarısında bulunduğunu yazdı.

Gazeteye konuşan AB siyasetçileri, Theresa May’in izlediği yolun İngiltere’yi hiçbir serbest ticaret anlaşması olmadan AB’nin dışına itme riski taşıdığını belirtti.

İskoçya ve Kuzey İrlanda’da sorun

O isimlerden biri olan Merkel’in müttefiki ve Avrupa Parlamentosu’nun Alman vekillerinden Elmar Brok, “İngiltere hükümeti AB üyelerine karşı ‘böl ve yönet’ politikası izliyor. Eğer böyle davranırlarsa biz de ona göre davranırız. İskoçya ve Kuzey İrlanda meselelerinde sorun çıkartabiliriz” dedi.

“YA BREXİT KARŞITI %48 N’OLCAK?”

i gazetesi İngiltere Başbakanı Theresa May’in Lordlar Kamarası’nda Brexit yenilgisine hazırlandığını yazdı. Haberi manşetinden duyuran gazetenin politika editörü Nigel Morris, hem iktidardaki Muhafazakar Parti hem de muhalefetteki İşçi Partisi’nden Brexit karşıtlarının Lordlar Kamarası’nda görüşülecek olan Theresa May’in Brexit stratejisinde değişikliğe gidilmesini sağlayabileceğini belirtti.

i, Lord Hain’in şu sözlerine yer verdi: “Başbakan Theresa May sadece referandumda Brexit için oy veren yüzde 52’nin temsilcisiymiş gibi konuşuyor. Ayrılık yanlılarının kazandığını kabul ediyorum, ama ayrılmak istemeyen yüzde 48’e ne olacak?”

Gazetenin köşe yazarlarından Ian Birrell ise Donald Trump’ın politikalarını değerlendirdiği tam sayfalık analizinde “Trump’ın yıkıcı politikalarından vazgeçeceğine dair hiçbir işaret yok” ifadelerini kullandı.

BREXİT SONRASI HAKLAR?

Bir diğer haberde ABD Başkanı Donald Trump’ın kamuoyundaki desteğini inceleyen Financial Times, Pew araştırma merkezinin verilerine dayanarak Demokratların yalnızca yüzde 8’inin ABD’nin yeni başkanını desteklediğini ve bunun tarihin en düşük oranı olduğunu yazdı.

Gazetenin geniş yer ayırdışı başka bir konu da Brexit’in ardından İngiltere’deki AB vatandaşları ve AB’deki İngiliz vatandaşlarının yasal haklarıydı.

Financial Times’ın Brüksel’deki muhabiri Alex Barker, Avrupa Parlamentosu’nun Brexit müzakerecisi Guy Verhofsadt’ın “Bunun karmaşık olduğu gerçeğini gizleyemeyiz” sözlerini aktarırken bu insanların emeklilik, evlilik, sağlık hizmetleri gibi konularda ne hakları olacağının belirlenmesinin uzun süre alabileceğini yazdı.

2063210cookie-checkBrexit sancılı geçecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.