Brexit seçeneklerini oylayacak, May ‘istifa baskısı altında’

İngiltere’de milletvekilleri, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecinin kontrolünü ele almaları sonrası bugün farklı seçenekleri oylayacak. ‘Daha yumuşak bir Brexit’ ve ikinci Brexit referandumu yapılması da, muhtemel seçenekler arasında.

İngiltere basını, AB ile vardığı Brexit anlaşmasını yapılan iki oylamada da Parlamento’dan geçiremeyen May üzerinde, istifa etmesi yönündeki baskıların arttığını yazıyor.

Guardian, Telegraph ve Times gibi ülkenin önde gelen gazeteleri baş sayfalarında, Brexit yanlısı bazı milletvekillerinin, May istifası için resmi bir tarihle gelmesi halinde Brexit anlaşmasına destek vermeye hazırlandığını aktarıyor.

Parlamento’da sürecin kontrolünün milletvekillerine devredilmesine ilişkin önerge 302’ye karşı 329 oyla kabul edilmişti.

Başbakan Theresa May ve hükümetinin Brexit konusunda aldığı yenilgilere de bir yenisi eklenmişti.

Önergenin kabul edildiği oylama öncesi hükümetin üç üyesi daha istifa etmiş, 30 kadar milletvekili de hükümetin aksi yöndeki çağrısına karşın önergeye destek vermişti.

Muhafazakar Parti’nin AB yanlısı milletvekilleri Heidi Allen, Sarah Wollaston ve Anna Soubry; hükümetin Brexit sürecini “korkunç bir şekilde” idare ettiğini söylemişti.

‘Yavaş Brexit’ ve ‘anlaşmasız çıkış’ kaygıları

Brexit anlaşmasını yapılan iki oylamada da Parlamento’dan geçiremeyen May üzerindeki baskılar artıyor.

Guardian gazetesi, bazı Brexit yanlısı milletvekillerinin May’in anlaşmasını, AB’den anlaşmasız çıkma seçeneğine tercih ederek, üçüncü bir oylama yapılırsa anlaşmaya arka çıkmaya hazırlandığını yazıyor. Bu dalga, May’in AB’den daha uzun bir erteleme talep edebileceği ve “yavaş Brexit” olarak anılan sürece girilebileceğinden kaygı duyan Brexit yanlısı bazı milletvekillerini de kapsıyor.

Financial Times’ın haberine göre, daha önce anlaşmayı sertçe eleştiren ülkenin eski dışişleri Boris Johnson’ın ardından Brexit yanlısı Jacob Rees-Mogg’ın, anlaşmaya destek çıkabileceklerine dair peş peşe açıklamaları, bu duruma cesaret verdi.

May bugün düzenlenecek Avam Kamarası’ndaki parlamento grubunun (1922 Komitesi) toplantısında konuşacak.

İngiltere Başbakanı’nın Brexit anlaşmasının son haline alternatif seçenekler sunmaması halinde, partideki muhalif seslerin yükselmesi bekleniyor.

‘Sonbahardan önce istifa etmesi isteniyor’

Telegraph gazetesinin haberine göre, bu toplantıda May’e “sonbahardan önce görevi bırakacağını” açıklaması için baskı yapılacak. Karşılığında da partisinde anlaşmaya daha önce karşı çıkan isimlerin taraf değiştirebileceği söylenecek.

May’in bu konuşmada krizi çözecek yeni bir formülle gelmemesi halinde partisinden yeni istifalar olabileceği de öne sürülüyor. BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg’e konuşan bir kaynak, 19 kişinin daha partiden istifa etmeyi düşündüğünü söylüyor.

AB geçen hafta İngiltere’nin Brexit’in 29 Mart’tan daha ileri bir tarihe ertelenmesi talebine şartlı onay vermişti. Mevcut koşullarda İngiltere AB’den, Brexit anlaşmasının bu hafta İngiltere Parlamentosu’ndan geçmesi halinde 22 Mayıs’ta ayrılacak.

Anlaşmanın İngiltere Parlamentosu’ndan geçmemesi halinde ise yine mevcut koşullarda İngiltere’nin Brexit konusunda son karar tarihi 12 Nisan olacak.

İngiltere’nin AB’den daha uzun bir erteleme talep etmesi halinde ise birlik üyesi 27 ülkenin de buna onay vermesi ve İngiltere’nin Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması gerekiyor. İngiltere Parlamentosu Brexit anlaşmasını Ocak ayında 230, bu ay da 149 oy farkla reddetmişti.

2284630cookie-checkBrexit seçeneklerini oylayacak, May ‘istifa baskısı altında’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.