Brezilya baraj felaketinde zamanla yarışıyor

Brezilya’da bir demir madeninde barajın çökmesi sonucu ölenlerin sayısı 58’e yükseldi. 300’den fazla kişiyse hala kayıp. Kayıplara sağ ulaşılma olasılığı giderek azalıyor. İsrail, arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için Brezilya’ya 130 askeri personel yolladı.
Brezilya’da demir madenindeki barajın cuma günü çökmesi sonucu mahsur kalanlara ulaşılması için çabalar yoğunlaştırılıyor. Barajın çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 58’e yükselirken, 300’den fazla kişi aranıyor.
Kurtarma ekipleri, iki gündür maden tesisindeki binaları ve çevredeki evleri yıkan çamurun içinde arama yapıyor. Enkazın altında kalanlara ulaşmaya çalışıyor. Zaman ilerledikçe mahsur kalanlara sağ ulaşılma olasılığı giderek azalıyor.
Yüzlerce kişiden hala haber alınamazken felaketin bilançosunun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor.
Felaket anında olay yerinde olan bir görgü tanığı, “Çok büyük bir gürültü koptu. Ne olup bittiğini anlamak için dışarı çıktık. Çamurun hızla geldiğini gördük. Her şeyi yıkarak geliyordu. Gece olsaydı hepimiz ölürdük” dedi.
Bölgede alarm durumu da sürüyor. Arama çalışmalarına ikinci bir barajın daha çökme olasılığı olduğu için 10 saat boyuna ara verildi.
24 bin kişi, kurtarma ekiplerinin yardımıyla yüksek kesimlere tahliye edildi. Ancak daha sonra mühendisler riskin ortadan kalktığını duyurdu.
  • Madendeki demir cevheri atığının biriktirildiği barajın neden çöktüğü hala belirsizliğini koruyor.
    Brezilyalı yetkililer, gerekli önlemleri almadığı için madencilik şirketini sorumlu tutuyor.
    Firma ise mühendislerin tavsiyesiyle hareket edildiğini ve kurallara uyulduğunu savunuyor. Firma yetkilileri, sızan atığın zehirli olmadığını da iddia ediyor.
    Aynı firmanın ortak olduğu bir başka madendeki atık barajı da 2015’te çökmüştü, 19 kişi ölürken bölgedeki bir köy tamamen çamurla kaplanmıştı.
    Zehirli çamurun nehirlere sızması sonucu ülkenin en büyük çevre felaketi yaşanmıştı.
2267200cookie-checkBrezilya baraj felaketinde zamanla yarışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.