Brezilya’da ‘Bush defol!’ protestosu

Uçağın Sao Paulo kentine inmesinden kısa süre önce güvenlik güçleri, Başkan Bush’un ziyaretini ve Irak Savaşı’nı protesto eden binlerce göstericiyle çatıştı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve cop kullandığı çatışmalarda yaralananlar oldu.

George Bush bugün Brezilya Cumhurbaşkanı Luis Inacio Lula da Silva’yla bir araya gelecek. İki liderin etanol gibi alternatif yakıtların üretilmesinde Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya arasındaki işbirliğini artırmayı amaçlayan bir anlaşmanın ayrıntılarını görüşmesi bekleniyor.

Şeker kamışı ile mısırdan elde edilen ve biyolojik yakıt olarak kullanılan Etanol, dünyanın petrole olan bağımlılığını kırabilmek için alternatif olarak görülüyor. Dünyada bio yakıt üretiminde en önde gelen üreticilerden biri de Brezilya. Ülkedeki otomobillerin büyük bölümü etanolle çalışıyor.

Başkan Bush, Latin Amerika ziyareti sırasında daha fazla ülkeyi şeker kamışı üretme yolunda teşvik etmeyi deneyecek. Ancak Bush, Cumhurbaşkanı Luis Inacio Lula da Silva’nın bunun gerçekleşmesi için öne sürdüğü koşulları daha baştan reddediyor. Luis Inacio Lula da Silva, Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan etanol ithalatına uygulanan aşırı yüksek gümrük vergisinin kaldırılmasını istemişti.
 
Başkan Bush, Brezilya dışında Uruguay, Kolombiya, Guatemala ve Meksika’yı kapsayan ziyaretlerinin, ülkesinin Latin Amerika’ya verdiği önemi göstermeyi amaçladığını söyledi. (BBC)

1147460cookie-checkBrezilya’da ‘Bush defol!’ protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.