‘Britanya şeriat kararlarını tanısın’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Telegraph’da Clare Dwyer Hogg ve Jonathan Wynne-Jones imzası ve “Britanya’da şeriat yasalarını hizmete sunmak istiyoruz” başlığıyla yayınlanan haberde İngiltere’deki Müslüman şeyhlerden Dr. Suhaib Hasan’ı, şeriat yargıcı ve İslami Şeriat Konseyi (Islamic Sharia Council) Genel Sekreteri olarak tanıtıldı.


Hasan “Niçin şeriat mahkemesi” sorusunu İngiletre mahkemelerinde en az 3 aylık bekleme süresinin nedeni sorarak yanıtladı. Din adamı, Kur’an da bütün sorunların çözümünün basitce yer aldığını bölerterek, “Örneğin boşyanmak için kadının çoraplı ayat parmaklarını halıda döndürürken bir elini sıkıp diğerini göğsüne vurması yeterlidir” dedi.


Ülkede şeriat mahkemelerinin 25 yıldır hizmette bulunduğunu belirten Hasan, şeriat mahkeme kararlarının resmen tanıması durumunda ülkedeki adalet sisteminin yarar sağlayacağını da öne sürdü. Hasan, Musevilerin dini mahkemeleri “Beth Din”de alınan boşanma kararlarının, laik mahkemelerde tanınmasını da örnek gösterdi…


“İLGİ ARTIYOR”


Batının şeriat kanunlarını yanlış anladığını öne süren Müslüman din adamı, “hergün en az 10 e-posta ya da telefonla yapılan başvuruları yanıtladığını ve her ay 50 boşanmaya da fetva verdiğini söyledi.


Hasan’ın Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Londra Leyton’daki altı dükkan üstü ev mekanın şeriat mahkemesi yargıcı gibi yaşadığını vurgulayan gazete, “Burası belediyenin de bildiği bir düzüne şeriat mahkemesinden yalnızca birisi. Genellikle şeriat mahkemeleri camilerin, İslami merkezlerin ya da ülke çapındaki Müslüman okulların çatısında oluşturuluyor. İngiltere’deki Müslümanlar sorunlarını çözmek için şeriat mahkemelerine başvurusu ise her geçen gün artıyor…” diye yazdı.


Şeriat cezaları denilince Suudi Arabistan ve İran’daki gibi kırbaç, taşlama, organ kesme yada kelle uçurma gibi cezaların akla geldiğini belirten gazete, İngiltere’de yalnızca Müslümanların yaşamını finans ve evlilik gibi konularda kolaylaştırıcı uygulamaların yapıldığını aktardı. Şeriat yargıcının herhangi yasal bir statüsünün bulunmadığını ve uygulamalarının da herhangi bir yasallık taşımadığının altını çizdi…

808960cookie-check‘Britanya şeriat kararlarını tanısın’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.