Britanya ve Hollanda oy kullandı

Britanya’da seçmenler, Avrupa Parlamentosu’nda ülkeyi temsil edecek 72 parlamenter ile 34 yerde belediye meclisi üyeleri ve 3 yerde de belediye başkanlarını belirlemek için sandık başına gidip oylarını kullanmaya başladı.

Seçmenin bugün kullanacağı oyun, bir yıl içinde yapılması beklenen genel seçimin bir ön sınavı niteliğinde olması ve seçmenin eğilimini yansıtması açısından büyük önem taşıdığı bildiriliyor.

Yerel saatle 07.00’de açılan oy sandıklarında oy verme işlemi 22.00’ye kadar sürecek.

27 Avrupa ülkesinde gelecek 4 gün boyunca yapılacak AP seçimlerinin sonuçlarının, Britanya’da da pazar akşamı diğer bütün ülkelerle eş zamanlı olarak açıklanması bekleniyor. Belediyelerde yapılan seçimlerin sonuçları ise yarın akşam saatlerinde netleşecek.

Avrupalı seçmen 72’si Britanya’dan olmak üzere 736 AP milletvekilini seçecek. İngiltere’de 9 bölgeden 59 AP üyesi seçilirken, İskoçya’dan 6, Galler’den 4, Kuzey İrlanda’dan ise 3 parlamenter bu bölgeleri temsil etmek üzere Avrupa Parlamentosu’na gönderilecek.

Britanya’da 2004 yılında yapılan son Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım yüzde 38, Avrupa genelinde ise yüzde 45,5 olmuştu. Britanya’da seçime katılımın artırılması amacıyla son 1 aydır 10 büyük kentte çeşitli etkinlikler düzenleniyordu.

Ancak siyasi gözlemciler bütün bu çabalara rağmen seçime katılım oranının bu kez yüzde 28’lere kadar düşebileceğine dair tahminlerde bulundu. Avrupa genelinde oy kullanma oranının ise yüzde 50 civarında olabileceği tahmin ediliyor.

Seçimler Britanya ve Hollanda’da bugün yapılıyor. İrlanda’da 5 Haziran, Letonya, Kıbrıs Rum kesimi, Malta ve Slovakya’da 6 Haziranda, Çek Cumhuriyeti’nde 5 ve 6 Haziran, İtalya’da 6 ve 7 Haziranda düzenlenecek. AB üyesi diğer ülkelerdeki seçimler 7 Haziran Pazar günü yapılacak.

KATILIM ORANI

Ancak siyasi gözlemciler bütün bu çabalara rağmen seçime katılım oranının bu kez yüzde 28’lere kadar düşebileceğine dair
tahminlerde bulundu. Avrupa genelinde oy kullanma oranının ise yüzde 50 civarında olabileceği tahmin ediliyor.

Seçimler Britanya ve Hollanda’da bugün yapılıyor. İrlanda’da 5 Haziran, Letonya, Kıbrıs Rum kesimi, Malta ve Slovakya’da 6
Haziranda, Çek Cumhuriyeti’nde 5 ve 6 Haziran, İtalya’da 6 ve 7 Haziranda düzenlenecek. AB üyesi diğer ülkelerdeki seçimler 7
Haziran Pazar günü yapılacak.

NİLGÜN CANVER İNGİLİZ İŞÇİ PARTİSİ’NİN 7. SIRA ADAYI

İngiltere’de Avrupa Parlamentosu seçimleri için ilk kez bir Türk de aday gösterildi ve İşçi Partili Nilgün Canver, partisinin Londra adayları arasında 7. sırada yer aldı.

Britanya’da bugün yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde partisi adına yarışan Canver, 1998 yılından bu yana partisinin Harringey Belediyesi’nde güney Tottenham ve St Ann’s bölümlerini temsilen meclis üyeliği görevini yürütüyor.

Canver, siyasette aktif bir aileden geliyor. Babası uzun süre Türkiye’de yerel düzeyde politika yapan Nilgün Canver’in kuzeni Cüneyt Canver de TBMM’de iki dönem milletvekili olarak görev yapmıştı.

Belediye Meclisi’nin Toplum Güvenliği alanındaki sorumlularından olan Canver, kendisini “demokrasi tutkunu” olarak niteliyor ve meclis üyesi olarak görev yaptığı belediyenin sınırları içinde yaşayan halkın günlük yaşamlarında fark yaratma isteğinin siyasette temel motivasyonunu oluşturduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin İşçi Partili Dostları adlı lobi grubunun kurucuları arasında yer alan, aile içi şiddet, ırkçı nefrete dayalı şiddet ve antisosyal davranışlarla mücadele konusunda da çalışmaları bulunan Canver, bir erkek çocuk annesi.

İngiltere’de 9 bölgeden 59 AP üyesi seçilirken, İskoçya’dan 6, Galler’den 4, Kuzey İrlanda’dan ise 3 parlamenter olmak üzere Britanya’dan toplam 72 milletvekili Avrupa Parlamentosu’na gönderilecek.

HOLLANDA’DA TÜRK ADAYLAR

Hollanda’da Seçim Kurulu yetkilisi Hanneke Schipper, oy kullanma işleminin başladığı ilk ülke olan Hollanda’da yaklaşık 10 bin sandığın 08.30’da açıldığını belirtti.

13 milyon kadar seçmenin bulunduğu Hollanda’da sandıklar TSİ 22.00’de kapanacak. Avrupa Parlamentosu’nda 5 yıl boyunca görev yapacak yeni vekilleri belirlemek için sandık başına giden Hollandalı seçmen, AP’ye 25 vekil gönderecek. Hollanda’daki AP seçimlerinde 17 parti ve 289 aday yarışacak.

Hollanda’nın Avrupa Parlamentosu’na göndereceği 25 milletvekilini belirlemek üzere bugün yapılan seçimlere, bazı partilerin listelerinden Türk kökenli adaylar da katılıyor.

Halen AP milletvekili olan Emine Bozkurt, Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nden listenin ikinci sırasında, Ali Osman Biçen Demokratlar 66 Partisi’nden 17’nci sırada, Erdoğan Kaya da Sosyalist Parti’den 23’üncü sırada aday olarak yer alıyor.

Daha önce hiçbir seçime katılmamış olan, liderliğini Düzgün Yıldırım’ın yaptığı Solidara Partisi de seçimlerde AP’ye temsilci gönderebilmek için mücadele ediyor. Solidara’nın 23 kişilik aday listesinin ilk sırasından parti lideri Düzgün Yıldırım yer alırken, listenin 10, 14, 16, 18 ve 20’nci sıralarında da sırasıyla Mustafa Yıldırım, Sevim Gerkakan, Hüseyin Akyol, Cemile Kelekçi ve Hüseyin Kaya bulunuyor.

Emine Bozkurt ve Düzgün Yıldırım’ın dışındaki Türk kökenli adaylardan hiçbirinin doğrudan seçilme şansı bulunmuyor, ancak adlarına yeterli sayıda tercihli oy alabildikleri takdirde milletvekili olabilecekler.

Listenin seçilebilecek sırasında bulunmayan adayların, adlarına doğrudan 20 bin dolayında oy almaları gerekiyor.

Seçimlerde 18 yaşın üzerinde olan ve Hollanda vatandaşlık hakkı almış olan Türkler de oy kullanabiliyor.

13 milyon kadar seçmenin bulunduğu Hollanda’da sandıklar TSİ 22.00’de kapanacak. Avrupa Parlamentosu’nda 5 yıl boyunca görev yapacak yeni vekilleri belirlemek için sandık başına giden Hollandalı seçmen, AP’ye 25 vekil gönderecek. Hollanda’daki AP seçimlerinde 17 parti ve 289 aday yarışacak

Seçimlere katılım oranının genel seçimlere göre düşük olması bekleniyor. 2004 yılında yapılan AP seçimlerinde katılım oranı yüzde 39, 1999 yılındaki seçimlerde ise yüzde 30 dolayında olmuştu.

823010cookie-checkBritanya ve Hollanda oy kullandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.