British Museum’dan sağduyulu açıklama…

British Museum, ABD askerlerinin Irak’ta dünyanın 7 harikasından birine evsahipliği yapan antik Babil kentini askeri üs olarak kullanarak, siteye büyük zarar verdiklerini açıkladı.


The Guardian gazetesinde yayınlanan müzenin raporunda, Amerikan ve Polonya tanklarının Babil’in 2600 yıllık tarihi yollarını ezdiği, arkeolojik bulguların kum torbalarını doldurmak için kullanıldığı belirtildi.


Iraklı uzmanlar tarafından Babil’e davet edilen British Museum’un antik ve yakın doğu bölümünden John Curtis tarafından hazırlanan raporda, Babil’in İştar Kapısı’ndaki ünlü ejderha formunda bozulma olduğu belirtildi.


Curtis, raporunda, Babil sitesine askeri üs kurmanın ”Mısır’da Büyük Piramit’in (Keops) ya da İngiltere’deki Stonehenge’in etrafına askeri kamp kurmak ile eşdeğer” olduğunu belirtti.
Guardian’ın haberinde, İngiliz parlamentosu arkeolojik grup başkanı Lord Redesdale’in de Amerikan güçlerinin yalnızca Irak’ın arkeolojisine değil dünya kültür varlığına zarar verdiğini söylediği aktarıldı.


Amerikalı Yarbay Steven Boylan ise bu iddialar karşısında Babil’in öneminin yabancı askerlerce yok edilmediğini, her inşaat girişiminin tarihi kalıntılara etkisinin bir arkeolog tarafından incelendiğini belirtti.


ABD Irak’a müdahale ettikten hemen sonra, Amerikalı komutanlar Nisan 2003’te askeri üs kurmak için, insanlığın ortak mirası ve dünyanın 7 harikası arasında yer alan ünlü Asma Bahçeler’in beşiği Babil’i tercih etmişlerdi.


ABD’li askerler, daha sonra bu üsdeki askeri gücün yönetimini Polonya’ya devrettiler. Kampın bugün resmi olarak Irak Kültür Bakanlığı’na iade edilmesi bekleniyor.

777540cookie-checkBritish Museum’dan sağduyulu açıklama…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.