Brown ilk kez dış politikayı değerlendirdi

Guardian, Brown’ın konuşmasını, selefi Tony Blair’in geçen yıl yaptığı konuşmayla karşılaştırdı. Gazete’nin değerlendirmesi şöyle:


”Eski başbakan Blair’in geçen yıl yaptığı son dış politika konuşması Irak, İslam, Orta Doğu, İran ve terörizm konularıyla örülmüştü. Konuşma 10 yıllık döneminin en büyük krizine yol açan ve sonunda kendisinin sonunu hazırlayan politikasının haklılığı konusunda ikna etmeye çalışan son coşkulu çabaydı. Brown ise, Irak konusunda çok az değindi, 11 Eylül ve İslam konusunda hiçbir şey söylemedi. Sanki, Brown’la, 11 Eylül’ün hemen sonrası yaşanan dönemi ardımızda bırakmış gibiyiz.”


The Daily Telegraph ise, Brown’ın ”uluslararası ilişkilerin; Bush’un vizyonu olan ”terörle savaş” tan daha geniş kriterlere dayalı bir yaklaşım gerektirdiği görüşü”ne dikkat çekti.


Bunun Birleşmiş Milletler, Uluslararası Para fonu ve Dünya Bankası gibi kurumların yeniden yapılandırılması; zengin ülkeler topluluğuna hızla büyüyen Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin de katılması ve BM Güvenlik Konseyi’nin yeniden inşası anlamına geldiğini savunan Daiy Telegraph şöyle devam etti:


”Brown’ın küresel toplum vizyonunda, güçlü iyimserlik çizgileri var. Kimileri bunu ütopyacılık olarak bile niteleyecektir. Ancak, bu değişiklikleri nasıl etkileyeceğine ilişkin ayrıntılı teklifler yoktu konuşmasında. Başbakan’ın karşı karşıya olduğu mesele, güzel sözleri eyleme dönüştürmektir.”


The Independent ise başyazısında, uluslararası işbirliği peşinde koşacağı vurgusuna gönderme yaptığı Brown’ın açıklamasının bazı kilit soruları da beraberinde getirdiğini şöyle anlattı:


”Mesela İran. Brown’ın Tahran’ın nükleer programı konusunda kullandığı dil, Amerika’nınkinden daha az kavgacıydı ama Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’e daha katı yaptırım çağrısı Washington’u yine de memnun edecektir. Ama asıl soru şu: Eğer, Bush başkanlıktan ayrılmadan önce İran’ın nükleer tesislerini bombalamaya kalkarsa, Brown ne yapacak? Irak felaketine karşın, bu imkansız bir olasılık değil. Başbakan, bunu gerekli bir müdahale olarak mı yoksa uluslararası işbirliğinin ihlaşi olarak mı görecek? Dış politika gündemini ideolojik açıdan ete kemiğe büründürme çabalarına karşın Brown’ın konuşması, bizleri pek de bilgilendirmiş değil.”


 


 


 

807070cookie-checkBrown ilk kez dış politikayı değerlendirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.