‘Brown, Obama’dan özür dilemeli mi?’

İngiltere gazeteleri bu sabah Başbakan Gordon Brown’un dün başlayan Washington ziyaretine geniş yer ayırdı. 

Gordon Brown, ABD’nin 44. Başkanı Barack Obama ile Ocak ayında göreve gelmesinden bu yana görüşen ilk Avrupalı lider olmuştu.

Gazeteler, Brown’un, küresel ekonomik kriz karşısındaki planlarına dünyanın en büyük süpergücü konumundaki ABD’den destek almayı başardığını yazsalar da, Brown’un yapılan hatalar konusunda özür dilemeyecek olmasını eleştirdiler.

“Hayatının konuşması – ama Brown özür dilemeyecek” manşetini atan The Guardian, “Başbakan bugün Amerikan Kongresi’nde yapacağı kritik önem taşıyan konuşmasında Amerikalı siyasetçileri, korumacı politikalara kapılmamaları yolunda uyaracak ama Brown, küresel mali krize giden yolda kişisel hatalarından dolayı özür dilemesine gerek olmadığında ısrarlı” yorumunu yaptı.

Gazetedeki değerlendirme şöyle:

“Siyasi kariyerinin belki de en önemlisi olacak bu konuşma, Obama’nın Brown’a umutsuzca ihtiyaç duyduğu siyasi desteği sağlamasının ardından geliyor. Obama, İngiltere ile Amerika arasındaki özel ilişkinin altını çizmişti.

Obama, Brown’ın, Kongre’nin her iki kanadına hitaben yapacağı konuşmayı yakından takip edecek ve uluslararası borsaları, güven kaybına Avrupalı siyasilerin de bir cevabı olduğuna ikna etmekte güçlü bir müttefik olarak davranıp davranamayacağını anlamaya çalışacak.”

The Independent gazetesi ise özür dilemese bile, İngiltere Başbakanı’nın ekonomik krize ilişkin ifadelerindeki gözle görülür değişikliğe dikkat çekerek değişik zamanlarda yaptığı iki konuşmadan şöyle örnek verdi:

“Ekim 2008, Sky Haber Kanalı: Bu sorun Amerika’da başladı. Buna bir çözüm bulmaları şart. Amerikalıların dünyanın geri kalanına karşı sorumluluğu bulunmaktadır.

Dün Beyaz Saray’da: Dünyanın hemen her yerinde bir şeyler yaşandı. Uluslararası bir finans sistemimiz var ve bunun yeniden kamu yararına çalışabileceğini göstermemiz şart. Her ülke bundan gereken dersleri çıkarmakta ve gereken adımları atmaktadır.”

İSTEDİĞİ DESTEĞİ ALDI

The Independent İngiltere Başbakanı’nın beklediği desteği almış olmasına rağmen, Obama ile Oval Ofis’te kameraların karşısına geçtikleri sırada birbirlerine karşı saygılı göründükleri ancak fazla sıcak davranmadıkları yorumunu yaptı.

Gazete, “Brown, Beyaz Saray’a davet edilen ilk Avrupalı lider olma yarışını kazanmış olabilir ama Başbakan’ın büyük bir basın toplantısı yapmasına izin verilmedi. Kendisine ayrılan iki saatlik süre, eski başbakanlar Tony Blair ve Margaret Thatcher’in tadını çıkardıkları kırmızı halılarla çelişiyor” değerlendirmesini yaptı.

The Guardian gazetesi de “basın toplantısının iptali ve yerine gazetecilerle sadece 20 dakikalık bir buluşmanın konması, Brown’ın heyecanla beklenen Obama ziyaretinin, küçültücü bir düş kırıklığıyla sonlanacağı endişesini doğurdu” yorumunu yaparak şöyle devam etti:

“Ama yeni Amerikan Başkanı, nihayetinde Brown’a dünya genelinde, eşgüdümlü bir mali canlandırma programı izlenmesi yolundaki çabaları için ihtiyaç duyduğu siyasi desteği verdi.”

1190000cookie-check‘Brown, Obama’dan özür dilemeli mi?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.