Brown-Talat görüşmesine karşı kulis

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan ulusal gazetelerden Fileleftheros, Başbakan Gordon Brown’un, Kıbrıs sorununda eşit mesafe
politikası kapsamında Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı Londra’da kabul edeceğini Rum Dışişleri Bakanlığı’nın ise bunu önlemek amacıyla gerek Ada’daki İngiliz Yüksek Komiserliği nezdinde gerek Londra’daki Rum büyükelçisi aracılığıyla girişimlerde bulunduğunu yazdı.

Haberi “Londra… Brown Talat’ı Görüşmeye Çağırıyor…4 Aralık’ta Olacak” başlığıyla yansıtan gazete, Brown’un Cumhurbaşkanı Talat’la görüşecek olmasını “çok endişe verici” ve (kendi ifadesiyle) “işgal rejiminin İngiltere tarafından yükseltilme çabası” olarak yorumladı.

Gazetedeki haber özetle şöyle::

“İngiltere Başbakanı bu görüşmeyi, dün Haravgi gazetesinde yer alan makalesinde kullandı şu ifadelerle ilan etti. ‘geçen
hafta Londra’da iyi dostum Dimitris Hristofyas’la müzakerelerle ilgili son gelişmeleri görüşme fırsatı buldum. Çok yakında,
müzakerelerdeki dengi Mehmet Ali Talat’la da görüşmeyi iple çekiyorum’.

Görüşmenin nerede olacağı öğrenilemedi ancak, İngiltere Başbakanı’nın makamında gerçekleşirse ciddi bir münasebetsizlik olacak. Talat görüşmeyle ilgili bilgileri doğrulamaktan kaçındı. Talat İngiltere Başbakanı Gordon Brown’la görüşmesinin netleşmediğini ancak böyle bir ihtimal bulunduğunu söyledi.

Başkan Hristofyas İngiltere Başbakanı’nın makalesini yorumlaması istendiğinde, Brown’un Kıbrıs sorununun çözümüne gösterdiği bu ilgiyi olumlu bulduğunu belirterek ‘Müzakerelere müdahale etmeden yardımcı olmak istiyor’ dedi. Gordon Brown’la çok iyi bir ilişki kurduğunu söyleyen Hristofyas ‘Dostum Dimitris Hristofyas demesi tesadüf değil. Bir dostluk oluştu’ ifadesini kullandı.

Hristofyas, Brown’la geçen yıl imzaladıkları Karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun geçerli olduğunu söyledi ve ‘isteyen, içeriğinin ne olduğunu görmek için buna (memorandum) başvurabilir’ dedi.”

1224580cookie-checkBrown-Talat görüşmesine karşı kulis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.