Brown’a karşı sol aday çıkıyor…

Brown’a karşı sol aday çıkarıyor
 
Blair’in 27 Haziran’da görevini bırakacağını açıklaması ve İşçi Partisi liderliğinden de istifası ardından, Parti liderliği için adaylık başvurusunda bulunma süresi bugün başlıyor.


Maliye Bakanı Gordon Brown’ın liderliği ve başbakanlığı devralmasına kesin gözüyle bakılmasına rağmen, bir liderlik seçimi olmasına olanak sağlamak amacıyla parti içinde başka adayların ortaya çıkması bekleniyor. Gordon Brown, iki olası adaydan en azından biri ile yarışa girmek olasılığıyla karşı karşıya.


Partinin solunda yer alan John McDonnell ile eski çevre bakanı Michael Meacher Pazartesi günü biraraya gelerek, Gordon Brown’a karşı hangisinin aday olacağına karar verecek.


Liderlik yarışını memnuniyetle karşıladığını söyleyen Brown Pazar günü düzenlenen bir toplantıda, İşçi Partisi’nin solundaki bu iki olası aday ile ilk kez tartıştı.


Brown bu tartışmada İşçi Partisi’nin geçmişte başarısızlığa uğrayan politikalara geri dönmeyeceğini vurguladı ve ‘tutumlu bir yönetim’ vaadinde bulundu.


Amacının daima, ülkede yaşayan her bireyin potansiyelini gerçekleştirme şansına sahip olması olduğunu kaydeden Brown, kendi liderliğindeki bir İşçi Partisi yönetiminde daha fazla sayıda kadının yer almasını hedeflediğini de belirtti.


Soldaki adaylardan John McDonnell ise liderlik yarışında güçlü bir aday olarak ortaya çıkabileceğini söyledi.


Halkın Irak savaşına karşı oy kullanan bir adayın sahneye çıkmasını istediğini söyleyen McDonnell, aynı zamanda kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine de karşı olduğuna dikkat çekti.


McDonnell savunduğu politikalara sadece İşçi Partisi içinden değil, seçmen arasında da destek olduğunu söyleyerek, kendisinin veya Michael Meacher’ın aday olması halinde alacakları oya herkesin şaşıracağını ileri sürdü.


Michael Meacher da İşçi Partisi’nin liderini belirlerken farklı politikaları tartışmasının önemini vurguladı.


İşçi Partisi’nin 100 yıllık tarihi boyunca, olağanüstü koşullara sahip olan 1931 dışında, liderini hep seçimle belirlediğine işaret eden Meacher, parti üyelerinin, bir kişinin kendilerine dayatılması yerine, liderlerini seçme fırsatına sahip olmayı istediklerini belirtti.


İşçi Partisi’nin liderlik ve başkan yardımcılığı için aday olma süresi Perşembe günü öğle saatinde kapanacak.


Bundan sonra düzenlenecek olan 10 kampanya toplantısında adaylar parti üyelerine politikalarını anlatacaklar ve birbirleriyle tartışacaklar. Seçim sonuçları, Parti’nin 24 Haziran’da düzenleyeceği özel bir günlük konferansında açıklanacak. Bundan üç gün sonra, yani 27 Haziran’da da Tony Blair başbakanlıktan resmen ayrılacak. (BBC)


FOTOĞRAF: Gordon Brown Londra’daki göçmen çocuklarla…

802540cookie-checkBrown’a karşı sol aday çıkıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.