Brown’dan geri adım

İngiltere basını, Başbakan Gordon Brown’un kamu harcamalarını arttırmaktan vazgeçmesine geniş yer ayırdı.

Tne Guardian “Piyasalar uyardı, Brown harcama konusunda geri adım attı” manşetli haberinde, gelecek hafta Londra’da yapılacak G20 zirvesi öncesi, Avrupa ülkelerini kamu harcamalarını arttırarak ekonomiyi canlandırmaya teşvik etmeye çalışan İngiltere Başbakanı’nın, kendi ülkesinde bu politikadan geri adım atmak zorunda kaldığını yazdı.

“Gordon Brown gelecek ay açıklanacak bütçede resesyonu yenme amaçlı yeni bir harcama girişimine yer verme planından geri adım attı. Brown’un bu kararında, yatırımcıların devlet tahvili ihalesine ilgisiz kalmak suretiyle kamu maliyesinin durumu ile ilgili kaygılarını ortaya koyması etkili oldu” diyen gazete şöyle devam etti:

“G20 zirvesi öncesinde dünya çapında bir ekonomiyi canlandırma paketi için destek toplamak amacıyla New York’ta bulunan Brown, sonbaharda açıklanan 20 milyar sterlinlik canlandırma paketine bir yenisini ekleme gibi bir planı olmadığını açıkladı. Aynı saatlerde Londra’da, Hazine’nin, hükümetin banka kurtarma planlarına kaynak ayırmaya devam edip edemeyeceği ve düşen vergi gelirlerinin oluşturduğu deliğin nasıl kapanacağı konusunda kaygılar su yüzüne çıkıyordu. Böyle olunca da yatırımcılar Hazine ihalesinden uzak durdu.”

Gordon Brown’un ikinci bir ekonomiyi canlandırma paketi fikrinden geri adım atması The Financial Times’ın da manşetinde yer aldı. Gazete bu geri adımda, Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı’nın uyarılarının da etkili olduğunu öne sürdü.

The Financial Times Brown’a harcamalar konusunda içeride ve dışarıda pek çok muhaleftein olduğunu belirterek, “Birçok Avrupalı lider, kamu harcamalarının ciddi oranda arttırılması yolunda ABD ve İngiltere’den gelen çağrılara direniyor. AB dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, bu siyaseti ‘cehenneme giden yol’ olarak niteledi” diye yazdı.

1491390cookie-checkBrown’dan geri adım

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.