Brown’dan ‘Irak soruşturması’ sözü

Irak’ın işgalinin beşinci yıldönümü öncesinde İngiltere’deki ulusal gazetelerde savaşın sonuçlarıyla ilgili çok sayıda değerlendirme yapıldı.


The Independent’e göre, Brown, iktidardaki İşçi Partisi’yle yakın bağları bulunan ünlü düşünce kuruluşu Fabian Society’nin Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektupta, Irak’ın işgali ve sonrasında yapılan hatalardan dersler çıkarmaları gerektiğini belirtti.


Başbakan bununla birlikte, Irak’ta hassas bir dönemden geçildiğini bu yüzden soruşturmayı hemen açamayacaklarını, uygun zamanı bekleyeceklerini söyledi.


The Independent, aynı haberinde eski Başbakan Tony Blair’in geniş kapsamlı soruşturma açılması talebini reddettiğini vurgulayarak, daha önce 2003-2004 yıllarında açılan dar kapsamlı dört soruşturmada birçok sorunun yanıtsız kaldığını belirtti.


YENİ ABD BAŞKANINDAN BEKLENTİLER


The Guardian yazarı Max Hastings, Irak savaşının, salt askeri gücün sınırlarını gözler önüne serdiğini belirtti. Hastings, “Yeni ABD Başkanı, George Bush’un çocuksu Irak vizyonunu reddetmeli, İranlı ılımlılarla görüşmeli ve Filistin halkına adalet getirmeli” yorumunu yaptı.



“EN FELAKET SAVAŞ”


Bağdat’ta bulunan The Independent muhabiri Patrick Cockburn de “Irak savaşı İngiltere’nin dahil olduğu en felaket savaş oldu” diye yazdı. 


“Irak savaşı, büyük bir başarısızlık. Çünkü, ağır bir bedelle de olsa bir zafer söz konusu olmadığı gibi, aşağılayıcı bir şekilde geri çekilmek zorunda kaldık” değerlendirmesini yapan Cockburn şöyle devam etti:


“Basra ve güney Irak’ta kazanan, güvenlik güçleri kisvesi altındaki yerel Şii milisler oldu. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, Irak’ın hala bir bataklık olduğunu anladı.


Bugün askeri açıdan bir istikrar varsa, bunun nedeni, Şiiler ve Sünnilerin, Amerika’dan daha fazla birbirlerinden nefret etmeleridir. Beş yıllık savaşın mirası budur.”

810950cookie-checkBrown’dan ‘Irak soruşturması’ sözü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.