‘Brown’un büyük kumarı’

Habere göre tasarruf sahipleri arasındaki panik yayılırsa, diğer kredi kuruluşları da güvence kapsamına alınabilecek.


İngiliz mali sisteminde ortaya çıkan krizin Merkez Bankası başkanının işine mal olabileceğini yazan gazete, ekonomistlerin, hükümetin verdiği mevduat güvencesi sözünü tutabileceğine ilişkin şüphelerini yansıttı.


The Daily Telegraph’a göre diğer bankalara yönelik böylesi bir güvence, daha büyük sorunlara yol açabilir.


PANİĞE KARŞI 28 MİLYARLIK ÇEK


The Times gazetesi ise aynı haberi “Paniği durdurmak için 28 milyar sterlinlik çek” başlığıyla duyurdu.


Gazetenin yazarlarından Anatole Kaletsky, İngiltere’de artık ABD ve Avrupa Birliği’nin büyük kesiminde olduğu gibi ciddi bir miktara -yaklaşık 100 bin sterline- kadar olan mevduata güvence getirilmesi ve kurulacak sigorta fonunun da bankacılık sektörünce fonlanmasının gerekli olduğunu yazdı. İngiltere’de halen bu güvence 35 bin sterline kadar olan mevduatlara veriliyor.


Gazetenin bir diğer yazarı yazarlarından James Harding ‘hüsnü kuruntular’ ya da ‘hayalci beklentiler’ üzerine dayalı aşırı kârlı bir işe girişmelerinin Northern Rock yöneticilerinin ciddi bir kusuru olduğunu belirttir.


The Times yazarı Libby Purves ise “Biz tasarruf sahiplerine, ne hakla paniğe kapılmamamızı söylüyorlar?” diye sorduktan sonra özetle “Bu şirketlerin yöneticilerinde ya da siyasilerde en ufak vicdani rahatsızlık yokken biz de istediğimiz kadar paniğe kapılabiliriz” yorumunu yaptı.


The Financial Times da İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling tarafından Northern Rock kredi kuruluşuna verilen mevduat güvencesini manşette kullandı… Amerikan Hazine Bakanı Henry Paulson’ın da, ülkesindeki yüksek riskli konut kredilerine ilişkin endişeleri gidermeye çalıştığını belirtti.


ABD’DE SIKINTIDA


Gazete ayrıca bugün faiz oranlarını görüşecek olan Amerikan Merkez Bankası, Fed’in zor bir kararla karşı karşıya olduğunu belirtti.


The Financial Times’ın analizine göre Fed Başkanı Ben Bernanke’nin, yüksek enflasyon riski ve ‘resesyon’ yani ekonomik durgunluk arasında bir seçim yapması gerekecek.


The Independent gazetesi ‘bankacılık krizi’ manşetini kullanarak piyasadaki endişenin yayılmakta olduğunu belirtti.


Gazete diğer iki emlak kredisi kuruluşunun, Alliance and Leicester ve Bradford and Bingley şirketlerinin de borsada değer kaybetmesini öne çıkarttı.


İLAN VERDİ


Bu arada Northern Rock kredi kuruluşu bu sabah başlıca İngiliz gazetelerine tam sayfa ilanlar vererek tasarruf sahiplerine güven mesajı verdi.


İlanda kuruluşun üst düzey yöneticisi Adam J. Applegarth’ın imzasıyla Northern Rock şirketinin, ‘hükümetin de desteğiyle bu zor zamanları atlatacağı’ belirtildi.

805200cookie-check‘Brown’un büyük kumarı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.