BTC Petrol Boru Hattı’nın resmen açıldı

Cumhurbaşkanı Sezer, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve BP Başkanı Lord Browne hatta temsili borular koyarak BTC’nin resmi açılışını gerçekleştirdi.


BTC Ham Petrol Boru Hattı Türkiye için ekonomik açıdan olduğu kadar siyasi açıdan da büyük önem taşıyor. Karayolu ve demiryolu bağlantılarına ilişkin çalışmalar da sürdürülürken, BTC bu çerçevede bir son değil, benzer boyutta başka projelerin öncüsü olarak kabul ediliyor. Bu nedenle proje, haklı biçimde ”21. yüzyılın İpek Yolu” olarak da adlandırılıyor.


Boru hattı yanına başka boruların da uygulanmasına olanak veriyor. Hattın paraleline döşenecek boru hattı Azeri ve Türkmen doğalgazının Türkiye ve Avrupa’ya nakline imkan verecek.


“BTC, YENİ TASARILARIN GÜVENCESİ”


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Ceyhan Terminali’nin gelecek yıllarda daha da önemli bir rol oynayacağına inandıklarını belirterek, ”Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı tasarısının yaşama geçirildiği bugüne, diğer ev sahibi ülkeler ve hattı işletecek şirketin ortaklarıyla birlikte, ortak ve sağlam bir istenç, inanç ve kararlılıkla sürdürülen çabalar sonucunda varmış bulunuyoruz. Bu tasarının gerçekleştirilmesinde sergilenen işbirliği kültürü, bundan sonra başaracağımız yeni tasarıların güvencesini oluşturuyor” dedi.


Cuhmurbaşkanı Sezer törende yaptığı konuşmada şunları vurguladı:


– Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında örnek bir işbirliği modeli olan Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın açılışıyla birlikte, Güney Kafkasya bölgesinde ekonomik ve toplumsal kalkınmanın hızlanmasını bekliyoruz.
– 28 yıldır Irak petrolünü dünya pazarlarıyla buluşturan bu terminal, BTC boru hattının bağlanmasıyla artık Hazar petrolünün de dünya pazarlarına açıldığı bir kapı görevini yerine getirecektir.
– Ceyhan terminali Samsun-Ceyhan petrol boru hattının gerçekleşmesiyle büyük bir enerji ticaret merkezine dönüşecektir.


“İSTİKRAR VE REFAHA KATKIDA BULUNACAK”


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, enerji kaynaklarını birer işbirliği unsuru olarak gördüklerini, bu alanda da uluslararası diyalog ve işbirliğine önem verdiklerini belirterek, ”Gerek bölgemizde, gerekse dünyada barış, istikrar ve refaha katkıda bulunacak Bakü-Tiflis-Ceyhan’ın benzer projelere örnek olacağına inanıyorum” dedi.
Erdoğan’ın törende yaptığı konuşmada şunları vurguladı:
– Gerek bölgemizde, gerekse dünyada barış, istikrar ve refaha katkıda bulunacak Bakü-Tiflis-Ceyhan’ın benzer projelere örnek olacağına inanıyorum.
– Dünya enerji talebinin 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Bunu göz önünde bulundurduğumuzda, Hazar petrollerini uluslararası pazarlara kesintisiz ve güvenli biçimde taşıyacak olan Bakü-Tiflis-Ceyhan projesinin bölgesel ve küresel değeri daha iyi anlaşılacaktır.
– Güvenli bir bölgede bulunan terminalin bir enerji süpermarketine dönüştürülmesi, Avrupa’nın enerji arz güvenliği bakımından da son derece önemli.
– Dost ve komşu ülkelerle geliştirdiğimiz Doğu-Batı enerji koridoru sadece bölge ülkeleri için değil, AB, ABD ve diğer tüketici ülkeler için de büyük önem arz etmektedir.


HATTIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ


Kapasite: 50 milyon ton/yıl
Günlük: 1 milyon varil
Toplam uzunluk: 1.774 km
Azerbaycan kesimi: 440 km
Gürcistan kesimi: 260 km
Türkiye kesimi: 1.074 km
Toplam pompa istasyonu: 10 adet
Türkiye kesimi: 4 adet
Hatta biçilen ömür: 40 yıl
Maliyeti: yaklaşık 4 milyar dolar

1032020cookie-checkBTC Petrol Boru Hattı’nın resmen açıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.