Bütün bankalara ‘geçici’ güvence

Küresel krizin aşılması için Avro kullanan ülke liderlerinin katılımıyla Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen zirve sona erdi.

Sarkozy, zirve sonunda düzenlediği basın toplantısında, ”Avro kullanan ülkelerin girişiminin, bankalara bir hediye değil, bunun bankaların yeniden çalışmaları için yapılan bir girişim olarak görülmesi gerektiğini” bildirdi.

Sarkozy, zirvenin, küresel krize karşı Avrupa’nın ülkelerin ortak bir tavır alabileceğini de gösterdiğini kaydetti.

“‘DAHA YAPILMASI GEREKENLER VAR”

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, küresel mali krizin giderilmesi için daha çok yapılması gereken iş olduğunu dile getirdi.

Alınan kararı memnunlukla karşıladığını belirten Trichet, ”Güvenin tesisi için, ortaya koyduğumuz birliktelik çok önemli” dedi.

IMF BAŞKANINDAN AVRUPA’YA DESTEK

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Avro bölgesindeki Avrupa ülkelerinin bankaları korumaya yönelik aldıkları kararları memnuniyetle karşıladığını belirtirken, ABD’den de finans krizine karşı önlemi en kısa sürede uygulamasını istedi.

Strauss-Kahn, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile düzenlediği basın toplantısında, Avro bölgesi planının kapsamlı olduğunu ve bu plandaki unsurların sonuçta bütün Avrupa tarafından kabul edilebileceğini söyledi.

YOKSUL ÜLKELERE YARDIM

Dünya Bankası’nın politika belirleyen makamı olan Kalkınma Komitesi, bankanın, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ve finans sistemlerini destekleyeceğini ve yoksul ülkelere yardım edeceğini açıkladı.

Dünya Bankası Başkanı Zoellick, bu krizden dolayı hiç hak etmedikleri halde yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin ağır şekilde etkileneceğini hatırlatarak, “En yoksul ve en zayıf gruplar, en ciddi risklerle karşı karşıya. Bazı durumlarda görülecek zarar kalıcı olabilir. Bu krizle şimdi koordinasyon içinde mücadele etmeliyiz” dedi.

ÜÇ İNGİLİZ BANKASININ KURTARILMA PLANI NETLEŞTİ

Üç büyük İngiliz bankasının kurtarılması için İngiliz hazinesi ile bankalar arasında yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan planın ana hatları ortaya çıktı.

İngiltere Hazinesi’nden yapılan konuyla ilgili açıklamada, aralarında Royal Bank of Scotland, HBOS ve Lloyds TSB’nin bulunduğu üç bankanın devletin garantisinde hisse satışı gerçekleştirmesine, hisselerden alınmayan bölümü bizzat devletin satın almasına karar verildiği belirtildi. Bu operasyonun devlete maliyetinin 37 milyar sterline kadar yükselebileceği belirtiliyor.

ASYA BORSALARI YÜKSELDİ

Asya borsaları, küresel finansal krizi dindirmek isteyen ülkelerin aldığı önlemlerin artması nedeniyle yükseldi. 

Avustralya’da borsa yüzde 5,6, Hong Kong’da geçen hafta yüzde 16,2 değer kaybeden Hang Seng Endeksi de bugün yüzde 3,2 arttı.

Japonya’da Nikkei Endeksinde bugün ulusal tatil nedeniyle işlem yapılmadı. 

http://www.turkinfo.hu

1180150cookie-checkBütün bankalara ‘geçici’ güvence

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.