“Bütün dünyadaki Türk işadamları birleşiniz…”

10–11 Nisan’da İstanbul’da düzenlenen ”Dünya Türk Girişimciler Kurultayı”na katıldım. Kurultay hem yurtdışındaki Türk kökenli işadamları arasında iletişim hem de yurt dışına açılmak isteyen işadamları için büyük bir fırsattı.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile TOBB -DEİK ortak organizasyonuyla gerçekleşen kurultay bir ilke daha imza atarak Dünya Türk İş Konseyi’ni (DTİK) kurdu. Böylece bütün dünyadaki Türkişadamları arasındaki iletişim kopukluğunun giderilmesi ve dünyadaki lobi faaliyetlerinde etkin bir baskı grubu oluşturulmasında önemli bir adım atılmış oldu.

DTİK yönetim kurulunun oluşturulmasında grupculuk yapılmaması da iş dünyasındaki uzlaşma ve iş kotarma olgunluğunun toplumun diğer kesimlerinden önde olduğunu gösterdi. Bu yıl aday olmayarak yönetime girmemeyi tercih ettim.

Yönetim Kurulu, 3’ü doğal olmak üzere, TOBB tarafından belirlenen 5 üye ve seçimle gelen 7 üyenin oluşturduğu toplam 15 kişi tarafından temsil edilecek…

DTİK Yönetim Kurulunun doğal üyeleri arasında, TOBB/DEİK ve DTİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK İcra Kurulu Başkanı ve Dünya Odalar Birliği Başkanı Rona Yırcalı ve Dünya Türk İş Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Coca-Cola Üst Yöneticisi (CEO) ve Başkanı Muhtar Kent yer alıyor.

TOBB Yönetim Kurulu tarafından belirlenen isimler, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, DEİK Yönetim Kurulu üyesi, DEİK/Türk-İspanya İş Konseyi Başkanı, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Abidin Erdem, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık oldu.

DTİK Yönetim Kurulunun seçimle birlikte gelen üyeleri, Bölge Komitesi Başkanlarından oluşuyor. Avrupa, Avrasya, Asya Pasifik, Amerika ve Avrupa başlıkları altında 5 Bölge Komitesi ile çalışmalarını sürdürecek olan DTİK’in Yönetim Kurulunda, Avrupa Bölgesi, Türk diasporasının yoğun bir yapıya sahip olması gerekçesiyle 3 üye ile temsil ediliyor.

Seçimle DTİK Yönetim Kurulunda yer alan isimler ve bu isimlerin bölge komitelerindeki görevleri de şöyle:

“Avrasya Bölge Komitesi Başkanı ve KATİAD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Pilge, Amerika Bölge Komitesi Başkanı, Yonge Floorıng And Home Improvement Centre Başkanı Nedim Düzenli, Afrika-Orta Doğu-Körfez Bölge Komitesi Başkanı, Polaris International Industrial Parks Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Özkan, Asya-Pasifik Bölge Komitesi Başkanı ve Tuğba Trading Co.Ltd Başkanı Nejdet Demiryürek, Avrupa Bölge Komitesi 1. Başkanı, Romanya-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamer Atalay, Avrupa Bölge Komitesi 2. Başkanı, Hollanda Türk İşadamları Derneği (HOTIAD) Başkanı Vekili, Edelstaal Group Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, Avrupa Bölge Komitesi 3. Başkanı, Türk Macar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tempo UNO KFT Osman Şahbaz.”

Bundan sonra Avrupa’daki Türk iş dünyasının yanısıra DTİK’te neler olup bittiğini de köşeme taşımaya çalışacağım…

***

Biliyorum seçimler gündemden çıkalı çok oldu. Ama yine de aklımdakini kağıda dökmeden edemeyeceğim. AKP’nin lideri Tayyip Erdoğan dışında çoğunluk AKP’nin inişe çıktığı konusunda hemfikir. Erdoğan bir önceki seçime bakarak kıyas yapmak yerine kendisini muhalefetle kıyaslıyor. Bu kafayla giderse kendisini kandırır ve partideki heyelanı hızlandırır…

Gelelim CHP’ye… Her zaman söylüyorum ve yine söyleyeceğim. CHP’de kan değişimi olmadığı süreçte muhalefette kalmaya mahkumdur… ESki yazılarımda belirttim. İngiltere’deki benzer çizgideki İşçi Partisi’nin eski lideri Tony Blair, 3’ncü kez seçimi kazandığı halde koltuğunu daha dinamik ve yıpranmamış bir isme Gordon Brown’a bıraktı. Sayın Baykal’ın bu hırsı partinin atılımını dolayısıyla da Türkiye’nin demokratikleşmesi önünde bir engel…

Sayın Baykal siz hiç bir zaman başbakan olamayacaksınız… Sayenizde de CHP hiç bir zaman iktidar olamayacak…

Üzgünüm ama bir dahaki seçimlerde de aynı şeyleri yazacağımı sanıyorum…

İyi haftalar efendim…

1600510cookie-check“Bütün dünyadaki Türk işadamları birleşiniz…”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.