Bütün İstanbullular birleşin

20013 yeni bir sayı. Kronolojik olarak yeni bir yılı ifade ediyor.
Bunu iyi değerlendirmeliyiz.
İstanbul artık sadece iki üç nesildir İstanbul’da doğanların olmamalı.
Bizans’tan kalanların ve İstanbul’u sevenlerin de olmalı.
İstanbul şovenizmine karşı birleşmeliyiz.
Pazar günleri Taksim’e gelebilen varoş çocukları, Erzincanlılar, Erzurumlular, Diyarbakırlılar, Midyatlılar, Artvinli, Konyalı, Samsunlu, Mersinli, Edirneliler olarak artık İstanbullu olma şovenizmine karşı çıkmalıyız.
Bir kentte yaşayanlar olarak “Aslında nerelisin?” sorusunun karşısında ezil-memeli ve göğsümüzü gere gere “Bura-lıyık” diyebilmeliyiz.
Yılbaşı gecesi İstanbul’un kenarlarındaki dışı bozuk içi aydınlık stüdyo-lardaki “Buralıyık” komikliğine gül-memeli ve “Buralıyız” diyerek kahkahalar atmalıyız.
O gece hep birlikte Taksim’i, Kadıköy’ü, Bağdat Caddesi’ni, Şişli’yi, Kuz-guncuk’u ve kentin diğer bilindik her mahallesini kendi üslubumuzca işgal etmeli ve kendimizden geçmeliyiz. Ve hep birlikte “We paint the town in red” diye bağırmalıyız.
Başka bir dili iyi bilmenin anlamlı olduğunu hissetmeliyiz.
Trabzon’dan Hamsi, Trakya’dan boğma rakı, Mersin’den Portakal, Kaş’dan biraz Meis, Erzurum’dan Kar, İzmir’den karşı kıyı, Muğla’dan patlıcan kurusu, Ayaş’dan kiraz, Anamur’dan Muz, Gazipaşa’dan sakinlik, Ordu’dan Reha yani tüm memleket orada olmalı ve orada olmaktan gurur duymalıyız.
Bu kente verdiğimiz şehitlerimizi. Arka sokaklarında yitirdiğimiz şarapçıları, eroinmanları, kabadayıları, delikanlıları, aşıkları, Cihangir’deki kızı, Galata Kulesi’ni, Cağaloğlu’nu, Yoku-şu’nu, son Osmanlı Paşasını, Padişahlarımızı ve diğer bizi yetiştirenleri saygıyla anmalıyız.
Anmalıyız ki kendimize ve bu kente anlam verelim. Paylaşabilmenin erdemini, kendimizden şüphe edebilmenin ve aslında değerlerin uydurmaca olduğunun ve uydurmanın önemli olduğunun farkına varalım.
Söz bitti. Hadi Kent’e
Bu arada Ankaralıları da unutmayalım. Aylardır tamirat yapılan Kuğulu Parkımız yılbaşında açılacakmış Orada olalım..
Dip Not: Bunu yazan 4 nesildir Ankaralıdır..

__________________

Yazar. 2007 yılbaşı için Birgün Gazetesi’nde yayınlanan bu yazısını güncelleyerek sizinle paylaştı…

651010cookie-checkBütün İstanbullular birleşin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.