Bu devirde çocuk olmak

Kış mevsimine göre yaşamaktayız. Akşamları uzun olduğundan ziyaret gibi.
Sabah dışarıya çıktığımda bakıyorum çevreme rahatsız olan yok. Çünkü herkes dairelerinde sıcak ortamdan dolayı rahatlar.
İnsanın mekân tercihinin önemini anlatan birisini duyunca hemen dikkatimi o yöne çeviririm. İnsanlar toplu yaşamak durumundalar. Komşuluğun çok önemli olduğunu birçok kelamı kibarda ifade edilmiştir.
Toplu yaşanılan ortamlarda da aksilikler olur mu? Olabilir, olması muhtemeldir. Çocuklar çevreyi rahatsız ederler mi? O bakış açısına göre değişir.
Çocuklar soğukta ve sıcakta mahallede bağırsalar rahatsız olanlar olabilir. Hoşgörüyü öneririm.
Çocukların evlerde ki koşturmaları normal karşılanması gerekir diye düşünürüm. Bizler çocukluğumuz dönemimizde havalar ne kadar soğuk olursa olsun hiç etkilenmezdik.
Normal günlerde ki gibi oyunlarımızı oynardık. Soğukmuş, sıcakmış çok ilgilendirmezdi. O günler öyleydi.
Şimdi çocuklarımıza çok koruyucu yaklaşmışla yaklaşıyoruz. Çocuğumuz derslerinde ki konuları kavrar. Ama dışarıdaki havanın soğuk olduğunu kavramaz gibi düşünüyoruz.
Çocuklarımızın hayatının hepsi sıcak ortamda geçmesi mümkün değildir. En küçük soğukta çocuklarımızın soğuğa dayanma gücü olmuyor.
Çünkü çocuğumuzu dört duvarın içinde oynamaya mahkûm etmişiz. Oldukça narin, vücut yapısı soğuk ortamlara dayanamaz haldedir.
Çocuklarımızın soğuk havayı da algılamalıdır. Öyle dışarı çıkmalı derken, kıyafetlerin seçimi önemlidir. Kışlık kıyafetlerini giymeli.
Kendisi üşüdüğünü anlayacaktır. Üşüyen insanları sonra anlaması için bu gerekli bence. Hayatın bin bir halini öğrenmeli neslimiz.
Çocuklarımıza iyilik yapmış gibi gören bizler aslında kendi evlatlarımıza kötülük yapmış oluyoruz. Çocuklarımızı normal hayat şartlarına göre yetiştirmeliyiz.
Öyle anneler var ki, kaloriferli dairede olmasına rağmen bir odadan öbür odaya geçişini takip ediyor. Yine balkona bakarken pencereyi açsa o tanıdık ses yavrum üşüyeceksin.
Pencereyi kapat hava soğuk, dışarısı inanılır gibi değil çok soğuk çocuğum derler. Bazen biz de yaşıyoruz bu tür hadiseleri.
Çocuklarımızın aşırı olmamak şartıyla soğuk havayı da yaşamamaları gerekir diye düşünüyorum. Soğuk havada dışarıda yaşamak zorunda olan insanların halini belki büyüdüklerinde düşünerek proje geliştirirler.
Oğlum üşürsün sakın çıkma yerine, çık yavrum, üşüdüğünde zili çal, ben kapıyı açarım desek zararı olur mu?
Çocuğumuzun zeki olduğunu ballandıra ballandıra anlatan biz soğuğu algılamaz olarak düşünürsek çocuğumuz hakkında dürüst davranmış olmayız.
Gerçekten buralar da havalar çok soğuk. Soğuk olmasının nedeni sanırım. Kar yağışının olmaması. Kar yağarsa diye çocuklar buralarda hayaller kurmaktalar.
Kar yağsa da o malum sözlere vereceğiniz cevabınızı da hazırlayın. Aman oğlum, kızım üşütürsünüz. Sakın kardan adam yapmayın.
Kartopu oynamayın. Evde de koşmayın. Gürültü yapmayın. Dışarı çıkmak istiyorum deme cesaretiniz varsa, şansınızı deneyin.
Zeki çocuğum sen soğukta üşürsün. Bu devirde en zor çocuk olmak var.

745810cookie-checkBu devirde çocuk olmak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.