Bu direniş ‘Bir Yudum Nefes İçin’

Kentsel dönüşümden, doğa mücadelelerine yaşamın her alanında zoraki olarak dönüştürülen hayatlara tanıklık ederek tarihe not düşen Yönetmen Hakan Tosun, Gerzelilerin termik santrale karşı verdikleri mücadeleyi adım adım izleyerek belgeledi.

ÇED toplantılarından, eylemlere Gerzelilerin mücadelesini konu alan “Bir Yudum Nefes İçin” belgeseli, 17-18 Mayıs’ta İzmir’de düzenlenecek olan ‘Kazım Koyuncu Çevre ve Müzik Festivali’nde ilk kez izleyiciyle buluşacak.

BU DİRENİŞ BİR YUDUM NEFES İÇİN

Kazım Koyuncu’nun anısına İzmir Karabağlar Belediyesi tarafından organize edilen festivaldeki ilk gösterim öncesi ‘Bir Yudum Nefes İçin’ belgeseli hakkında bilgi veren Yönetmen Hakan Tosun, içinden geçtiğimiz dönemde bir tarih yazıldığını ve buna tanıklık ederek geleceğe bir şeyler bırakmayı hedeflediğini söylüyor. Kentsel dönüşümü ele aldığı “Dönüşüm” belgeselinin çekimleri öncesi yaptığı Anadolu turunun duraklardan birinin de Sinop’un Gerze ilçesi olduğunu anlatan Tosun, Gerze’de yapılmak istenen termik santrale karşı yöre halkının verdiği mücadeleyi belgesel yapmaya karar verdiğini dile getirdi.

ANKARA’DAN GERZE’YE BİR DİRENİŞİN ÖYKÜSÜ

Belgeselin hikayesinin proje için Ankara’da gerçekleştirilen ÇED toplantısıyla başladığını anlatan Tosun, Yeşil Gerze Çevre Platformu’nun organizasyonuyla yöre halkının otobüslerle Zonguldak Çatalağzı’ndaki termik santraline yaptıkları yolculuk sırasında termik santrallerin yarattığı sonuçları yerinde gören insanların o anlarını da belgeselinde yansıtmış. 40 dakikalık belgesel için Gerze’de termik santralin yapılmak istendiği alanda da çalıştığını söyleyen Tosun, bölgedeki belediye başkanları ve halkla yaptığı röportajlara da yer verdiğini dile getirdi.

YAŞAMI SAVUNANLAR KARABAĞLAR’DA BULUŞACAK

İzmir Karabağlar Belediyesi ile Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF)’ın birlikte organize ettiği ve genç yaşta kansere yenik düşen sanatçı Kazım Koyuncu’ya adanan Çevre ve Müzik Festivali’nin üçüncüsünde, tiyatro gösterileri, çevre sorunlarına ilişkin tartışmaların yanısıra Emre Aydın, Özlem Tekin, Selçuk Balcı, Niyazi Koyuncu ve Umut Kaya gibi sanatçıların konserleri de yer alıyor. 17-18 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek olan etkinliklerin, çevre ve hayvan haklarını koruma örgütleri, ekolojik tarım organizasyonları, kültür-sanat ve edebiyat örgütlerinin katılımıyla geniş kapsamlı bir festival havasına dönüştürülmesi hedefleniyor.

1550320cookie-checkBu direniş ‘Bir Yudum Nefes İçin’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.