Bu görüntü beton yığınına dönüşecek

Yüz yıllık üretim  tecrübesi, 34.399 dekarlık alana yayılan  arazisinin  11.723 dekarı 1. sınıf tarım arazisi.  oluşuyor.


Dünyanın en verimli limon ağaçları  da içinde olmak üzere toplam 150 bin ağaç! Meyve ağaçlarının dışında ayrıca,  1324 dekar okaliptüs ağacı, 1333 dekar kumsal,  2.933 dekar dağlık ve  650 dekar da kültür dışı arazi.


Yılda  yaklaşık 10 bin ton narenciye ihracatı;  buğday, mısır, ayçiçeği hayvancılık alanında bölgenin tohum ve damızlık deposu.  Yıllık ortalama 400 aileye aş ve iş kapısı.  Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün  her yıl kar eden birkaç işletmesinden biri. Üretiminden;  2003 yılında  1 trilyon 127 milyar lira, 2004 yılında ise  850 milyar net  lira kar. 1200 baş hayvan, dünyanın  17’nci, Türkiye’nin 8’nci büyük çiftliği; Dalaman TİGEM, turizme kurban ediliyor.



Ülkenin en verimli toprakları üzerinde kurulan ve neredeyse iki yüz yıllık üretim geleneğine sahip olan Dalaman Tigem çiftliği satılıyor. Dalaman ve Ortaca’nın bir bölümünün,   Bakanlar  Kurulu’nun 6 Ocak 2005 tarih ve 25692 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kararıyla, “ Dalaman Turizm Gelişim Bölgesi”  ilan edilmesiyle topraklarının büyük bir bölümü turizm ve  betonlaşmaya açılacak olan Dalaman TİGEM çiftliği can çekişiyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, bölgeye 50 bin kişilik bir Eko-Kent ve alışveriş merkezleri kuruyor.  150 bin ağaç kesilecek, binlerce dönüm 1. sınıf tarım arazisinde golf delikleri açılacak. Limon- portakal bahçelerinin yerini golf sahaları, buğday- mısır  tarlalarının yerini villalar, okaliptüs ağaçlarının yerini de alışveriş merkezleri alacak!


Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün;  ‘Dalaman Yaşam Kenti Projesi Kitapçığı’nda, proje kapsamında bölgeye, “ Hobi bahçeleri ve hobi villaları, Çiftlik evleri ve sezonluk kiralık çiftlikler, Butik oteller/kompleksler, Sosyal merkezler, Kesme çiçekçilik-bahçe üretimi, Eko-park, Organik tarım üretim ve değerlendirme alanları,  imalathaneler, yeme-içme, satış tesisleri, ARGE birimleri (Tarım odaklı turizm geliştirme birimleri), Fuar-kongre merkezi, Golf alanları, Rekreasyon alanları, Orman içi günübirlik alanlar,  deniz ve iklim kürü, akvaryum, su oyunları ve  sportif tesisler..”  yapılacağı da ekleniyor.


Ayrıca bölgeye yabancı yerleşimcileri çekebilmek için,  Köyceğiz-Fethiye karayolunun kuzey kısmında öngörülen Klima Kent Alt bölgesinde de, “yabancıların mülk edinebilmesi” düşüncesiyle orman dokusu içinde;  sağlık köyleri, bakım merkezleri, golf alanları ve tatil evleri yapılması gündemde. 


Bu  kararla birlikte, dünyada tarıma açılacak arazisi kalmayan 19 ülkeden biri olan Türkiye’de, sınırlı büyüklükteki tarım topraklarının da halen amacı dışında kullanılmaya çalışılması  tepkilere neden oldu. Turizm Bölgesi olarak, tarım yapılmayan alanlar varken, tamamı sulu, mutlak tarım arazisi ve dikili tarım arazilerinden oluşan  toprakların seçilmesi  ülke tarımının turizme kurban edilmesi olarak değerlendirildi.


DAVA AÇILDI


Tarım-İş Sendikası’nın  bölgenin,  ‘Dalaman  Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ olarak ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle  Danıştay’a dava açtığı öğrenildi. Tarım-İş Sendikasının açtığı dava dilekçesinde;   “Bu karar alınırken bölgenin niteliği hiç dikkate alınmamıştır. Bu alandaki arazilerin hepsi birinci sınıf tarım arazileridir. Bu bölge içerisinde bulunan ve tarihi geçmişe sahip Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü’ne ait tarım arazileri de yok olacaktır. Bu kararın uygulanması halinde telafisi mümkün olmayacak zararların doğacağı, adeta bizlerden sonraki nesillerin yaşamlarına kastedileceği açıkça anlaşılacaktır.” denildi. 


Tarım-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Elmas’da, Bakanlar Kurulu’nun kararına karşı açtıkları dava üzerine mahkemenin Başbakanlıktan savunma istediğini belirtti. “Turizm olursa, 7’den 70’e herkese iş imkanı sağlanacak”  iddiasıyla bölge halkının yönlendirilmeye çalışıldığını anlatan Elmas, “Halbuki orada çalışanlar ve aileleri bir arada düşünülürse 1000 kişiye istihdam sağlanıyor. Bunun haricinde vatandaşa bitkisel ve hayvansal üretim konusunda yardımcı olan bir kuruluş. Buranın gitmesine kesinlikle karşıyız. Bunun için elimizden geleni de yapacağız” dedi.
  

1027800cookie-checkBu görüntü beton yığınına dönüşecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.