Bu kış 1.629.000 sukuşu misafirimizdi

Doğa Derneği, kuş gözlem topluluklarıyla birlikte su kuşu nüfusunu belirlemek ve kuş gribi izleme çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla Türkiye’nin su kuşlarını saydı.


Doğa Derneği, Hollanda Kraliyet Ankara Büyükelçiliği, Tarım Doğa ve Gıda Kalitesi Ofisi, Türkiye’nin Çevre ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle kış boyunca sukuşu sayımlarını gerçekleştirdi.


Ülke genelinde 20’yi aşkın Kuş Gözlem Topluluğu, 120’den fazla deneyimli kuş gözlemcisi, konu ile ilgili üniversiteler ve yerel sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla toplam 87 sulakalanda sayımlar gerçekleştirildi. Çalışmanın gerçekleştirildiği alan sayısı, ülkemiz sukuşu sayımları tarihinde kaydedilen en yüksek sayı oldu. Bu çalışma sonucunda, 87 alanda 95 farklı türden yaklaşık 1 milyon 629 bin sukuşunun ülkemizde kışladığı belirlendi. 


En fazla sukuşunun sayıldığı ilk üç alan sırasıyla, Beyşehir gölü (263 bin), Eğirdir Gölü (148 bin) ve Burdur Gölü (122 bin) oldu. Bu sonuçlar ülkemizde yer alan sukuşlarının yaklaşık üçte birinin sadece bu 3 Önemli Doğa Alanı’nda yoğunlaştığını gösteriyor.


Türkiye’de yaklaşık 20 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen bu sayımlar, 2005 yılından beri Doğa Derneği organizasyonu ile yapılmakta. İki yıldan bu yana da, sayımların canlı olarak izlenebilmesi için www.sukusu.org sitesinde interaktif bir harita oluşturuldu. Bu haritada her alanda sayılan sukuşu türlerinin sayısı veriliyor.


Bu sayımlar yalnızcaTürkiye’de değil, tüm dünya genelinde, Uluslararası Sulakalanları Koruma Kurumu’nun (Wetlands International) koordinasyonunda her yıl kış aylarında gerçekleşiyor. Sayımlar, kış döneminde ülkemizde bulunan su kuşu nüfusunun belirlenmesi ve kuş gribi izleme çalışmalarına katkı sağlanması amacıyla yapılıyor.


Ayrıntılı bilgi için: Ortaç Onmuş, Doğa Derneği Sulakalan Envanter Sorumlusu; 0 232 482 08 18, 0 536 635 65 39


FOTOĞRAF: Çeltikçi Kuşu- Melih Özbek

1040830cookie-checkBu kış 1.629.000 sukuşu misafirimizdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.