‘Bu kaçıncı bahar. Ne zaman gideceksin?’

İki siyasetçi arasında iplerin koptuğu öne sürülüyor. Dokuz yıldır başbakan olan Blair daha önce 2010 yılında yapılması beklenen genel seçimler sırasında başbakan olmayacağını açıklamıştı.


Başbakan Blair bununla birlikte kesin bir takvim verme çağrılarını tekrar tekrar reddetmişti. Ancak İşçi Partisi’nin ana muhalafetteki Muhazafakar Parti karşısında süreki kan kaybettiğini gösteren bulgular ışığında, Başbakan’a görevden daha erken ayrılması yönündeki çağrılar yoğunlaştı.


Lübnan’daki çarpışmalar konusunda takındığı ABD’ye yakın tavrın da bunda etkili olduğu yorumları yapılıyor. Dün İngiliz kabinesinde alt düzeylerde rol alan sekiz yetkili, liderliğin acilen yenilenmesi gerektiğini savunarak istifa etmişlerdi.


Daha önce de Başbakan’a yakın kabul edilen 17 milletvekili Blair’e bu konudaki belirsizliği gidermesi çağrısı yapan bir mektup göndermişlerdi. Mektupta, Blair’e Başbakanlık görevine yakın zamanda son vermesi tavsiyesinde bulunuluyordu.


Başbakan Blair, geçen hafta, önümüzdeki günlerde başlayacak İşçi Partisi yıllık olağan kongresinde liderliği devri için takvim açıklama çağrılarını reddetmişti.


Blair’in bugünkü açıklamasında, kendisine yakın bazı isimlerin son günlerde yaptığı açıklamaları bizzat teyit ederek, 2007 sonbaharında partinin başında olmayacağını söylemekle yetineceği beklentisi yaygın. Ancak bunun muhalifleri ikna edip etmeyeceği belirsiz.


Financial Times’a göre, Blair’in olası ayrılma tarihleri şöyle:


26 Eylül 2006: Blair, parti kongresinde ya da hemen sonrasında çekildiğini açıklayabilir. Ancak böyle bir karar, Blair’in artık baskıya dayanamayarak düşündüğünden daha erken gittiği havasını doğurabilir.


Şubat 2007: Başbakan altı ay sonra ayrılabileceğini söyleyebilir. Bu tarih İşçi Partisi’ne, 1 Mayıs’ta İskoçya ve Galler’de yapılacak yerel parlamento seçimlerine yeni bir liderle girme şansı verir.


Nisan/Mayıs 2007: Blair İskoçya ve Galler’deki seçimlerden hemen önce ya da sonra çekilebileceğini söyleyebilir. Ancak seçimlerde alınabilecek kötü bir sonuç, Blair’in kariyerini kötü bir noktada sonlandırması anlamına gelebilir.


31 Mayıs 2007: Başbakan’ın görevini bırakması için açıklayabileceği son olası tarih. Böyle bir karardan sonra İşçi Partisi Haziran sonuna kadar yeni bir lider seçebilir. Ancak bu seçenek, birçok İşçi Partili’yi tatmin etmeyecek.


Blair, yerini alacağı düşünülen Maliye Bakanı Gordon Brown ile dün üç görüşme yaptı. Bu görüşmelerin gergin ve ‘bağrışmalarla’ geçtiği belirtiliyor. Blair’e yakın isimler, Brown’u görevden ayrılma baskılarını körüklemekle suçluyorlar.


Brown şu ana kadar gelişmeler hakkında sessiz kalmayı yeğledi. 1994 yılında dönemin parti lideri John Smith öldüğünde Gordon Brown ile Blair arasında bir pazarlık yapılmış, Brown Blair’in liderliğe oynaması için aradan çekilmeyi kabul etmişti. O zamandan bu yana Blair’in bir noktada görevini Brown’a bırakması bekleniyor. Ancak bazı kaynaklar liderlik yarışında Brown’un tek aday olmayabileceğine dikkat çekiyorlar.


Financial Times gazetesine göre, Çalışma Bakanı John Hutton, Brown’ın başbakanlığının garanti olarak görülmemesi gerektiğini söyledi ve “İşçi Partisi tek kişinin değil. Geleceğine de demokratik ve açık bir şekilde karar verilmeli” dedi. Gazeteye göre, Başbakanlık için en şanslı isim Gordon Brown olmakla birlikte, muhtemel adaylar arasında Eğitim Bakanı Alan Johnston, İçişleri Bakanı John Reid ve eski Sağlık Bakanı Alan Milburn’ün adı geçiyor. (BBC)

794230cookie-check‘Bu kaçıncı bahar. Ne zaman gideceksin?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.