Bu kez Brezilya IMF’ye kredi açtı

Cumhurbaşkanı Luis Inacio Lula de Silva, bu sayede IMF’nin yapısının değişmesi taleplerinde ellerinin güçleneceğini vurguladı.

BBC Sao Paulo muhabirinin haberine göre Brezilya geçmişte IMF’den yardım almış olan bir ülke. Şimdi IMF’ye kredi verir hale gelmiş olması, katettiği mesafeyi çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Geçmişteki zor günlerinde, IMF Brezilyalılar, özellikle de sol için, Washington’un Latin Amerika ülkelerine müdahalesinin bir aracı olarak görülüyor ve öfkeli protestolara neden oluyordu. Şimdiyse durum değişti.

Aslında Güney Amerika’nın en büyük ekonomisi olan Brezilya da, şu anda resesyonda. Ancak uzmanlar bunun çok sürmeyeceği görüşünde. Zira ülkenin döviz rezervi 200 milyar dolar civarında.

Bu paranın bir kısmını da, tahvil satın alma yoluyla, IMF’ye kredi olarak vermeyi planlıyor. Brezilya Maliye Bakanı, bu adımı Rusya, Çin ve Hindistan ile ortak attıklarını söyledi.

Bu çerçevede IMF’ye Çin’in 50 milyar, Rusya’nın da 10 milyar dolar kredi açması planlanıyor. Dünyada gelişmekte olan ekonomiler deyince ilk akla gelen bu dört ülke, birlikte hareket etmenin yollarını arıyor. Bu arayışın başını da Brezilya çekiyor.

Bu amaçla gelecek hafta Rusya’da bir araya gelecekler ve küresel mali sistemde reform için neler yapabileceklerini değerlendirecekler.

1494240cookie-checkBu kez Brezilya IMF’ye kredi açtı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.