Bu kez Cambridge Üniversitesi’nde semah döndüler

Britanya 6.Alevi Festivali’nin açılış resepsiyonu, Cambridge Üniversitesi’nde 24 Nisan Pazar günü saat 13’00’te yapıldı.

Cambridge Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Cambridge Union Society salonunda gerçekleşen resepsiyona, BAF çatısındaki Birleşik Krallık’daki bütün cemevlerinden geniş katılım oldu.

ANADOLU KÜLTÜRÜ CAMBRİDGE’DEYDİ

Cambridge Union Society salonunda gerçekleşen resepsiyon etkinliği, Pir Mehmet Yüksel dedenin çerağı uyandırması ile başladı.

BAF semah eğitmenleri; Saffet Yörükel, Seher Ağbaba, Mehmet Aydoğmuş, Kerim Hakko tarafından yetiştirilen aralarında çocuklarında bulunduğu 250’den fazla “can”ın oluştuğu semah grupları sahne aldı. Amasya Semahı, Turnalar Semahı, Sofra (Koç Baba) Semahı, Ali Nur Semahı, Ey Şahin Bakışlım, Burdur Kırtıl Semahı, Malatya Kırat Semahı, Urfa Kısas Semahı, Kayseri Sarız Semahı, Malatya Bozok Semahı, Yaradan Aşkına, Erzincan Kırklar Semahılarına; Mustafa Kılçık, Ozan Toprak, Barış Baran, Orhan Bilge, Dursun Can Çakın, Yılmaz Çakmak, Ali Polat, İsmail Eren, Salman Aybars tarafından BAF bünyesinde bağlama eğitimi alan 90’dan fazla öğrenci eşlik etti.

Erol Parlak ve Ali Sizer, Cambridge Üniversitesi’ndeki açılış resepsiyonuna ezgileri ile eşlik ederken katılımcılar Cambridge Üniversitesi’nde semah döndüler.

ERBİL: YOLA DEVAM

BAF Başkanı İsrafil Erbil şunları söyledi:

“Bugün Britanya’da 6’ncı Alevi Festivali’nin açılış resepsiyonu zakirlerimiz ve semahlarımızla birlikte Cambridge Üniversitesi’nin Union Society Debate salonunda yapıyoruz. Bir öncekini geçen yıl Oxford Üniversitesi’nde yapmıştık. Altı yıldır yapılan festivallerimizin açılışlarında özellikle Semahlarımız, zakirlerimiz, deyişlerimiz, gülbanklarımızın, üniversiteler ülkesi olan İngiltere’nin önemli üniversitelere çatısı altında buluşması özellikle gençlerimizin sitelere yönlendirilmesi oraları hedef alarak kendilerine belirlemeleri önemli diye düşünüyoruz.

Aslında zakirlerimizin ve semahlarımızın açılışları ya da değişlerin burada; bu avazların bu salonlarda duyulmasının bizim için en önemli tarafı Aleviliğin alevi geleneği göreneği Alevi inancı ritüellerinin ‘bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’ ilkesi ile buluştuğunu, asla hurafeler gibi, bir takım dogmalar gibi bazı ritüellerle yada söylemlerle Aleviliğin tarif edilemeyeceğini aleviliğin bilim ve ilim dışında asla tarif edilemeyeceğini, bu nedenle bilim ve ilim merkezlerinde Aleviliğin buluşmasının önemli olduğunu düşündüğümüz için buraları seçtik bu nedenle bugün burdayız.”

“BU BAŞARININ ÖNÜNDE EĞLİYORUM”

Harringey Belediye başkan yardımcısı Aligül Özbek de Cambridge Üniversitesi’nde Alevilerin semah dönmesinin bir tarihi an olduğunu belirterek, “Alevi kurumları yurtdışında İngiltere parlamentosu ‘na aleviliği taşıyabiliyorlarsa bu bizler için bir başarıdır önünde eğiliyorum. Kendi ülkelerinde Alevi olduklarını ifade edemiyorlar fakat bugün Aleviliğin tanınması için uluslararası düzeyde parlementolara buralara taşıyorlarsa yine bunun önünde eğilir saygı sunarım” dedi.

BAF Başkan Yardımcısı Haydar Ulus da festivallerinde akademinin beşiğinde, üniversitelerde, Aleviliği anlatmaya devam edeceklerini söyledi.

BAF Başkan Yardımcısı Savaş Hurman ise Londra’da düzenlenen festival etkinliğinin onbinlerin katılmasının beklendiği 12 Haziran’daki Park Şenliğili ile son bulacağını vurgulayarak tüm “Can”ları etkinliklere beklediklerini sözlerine ekledi. (http://www.sizehaber.com)

857140cookie-checkBu kez Cambridge Üniversitesi’nde semah döndüler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.