Bu kez de Bush Kerry’yi solladı

Arizona State Üniversitesi’nde gerçekleştirilen, gazeteci Bob Schieffer’ın yönettiği ve sadece iç politika konularının konuşulduğu son canlı televizyon tartışmasında Bush’un, üç televizyon tartışmasındaki en başarılı performansını sergilediği görüldü.


Kendinden emin bir tavır sergileyen Bush, özellikle karısı Laura Bush’tan aldığı desteği, karısı ve çocuklarına olan sevgisi ve dini inançlarının hayatındaki önemini anlatırken samimiyetiyle puan topladı. Başkan Bush, “Laura bana bu kez dik durmamı ve surat asmamamı söyledi” diyerek salondaki izleyicileri güldürdü. Bush, özellikle ilk canlı televizyon tartışmasında gergin ve kambur durmakla eleştirilmişti.


Senatör Kerry’nin ise daha önceki televizyon tartışmalarında verdiği cevapları, “düğmeye basılmış gibi” tekrarladığı görüldü. Kerry’nin, karısı Teresa Heinz Kerry’den aldığı desteğe ilişkin soruya annesini anlatarak yanıt vermesi dikkati çekti.


Senatör Kerry’nin, tartışmadaki en düşük puanı ise eşcinsel evlilik konusundaki bir soruyu yanıtlarken, konuyla bağlantısız bir şekilde ABD Başkan yardımcısı Dick Cheney’nin büyük kızının eşcinsel olmasını gündeme getirdi ve Cheney’nin kızından, ABD’de kullanılması çok da hoş karşılanmayan “lezbiyen” kelimesiyle bahsetti.


Schieffer’ın, “eşcinsellik bir seçim mi?” sorusu üzerine Bush ise, “Bilmiyorum. Önemli olan insanlara hoşgörü ve asalet içinde muamele etmektir. Ben evliliğin kutsallığına inanıyorum. Bu yönde de bir anayasaya değişikliği önerdim” dedi. Kerry de Bush gibi, evliliğin kadın ile erkek arasında olması gerektiğine inandığını, ancak insanlara ayrımcılık uygulanmaması gerektiğini söyledi.


BUSH’A “TONY SOPRANO” BENZETMESİ


Kerry’nin en yüksek puan toplayan tutumu ise Başkan Bush’un işsizlik ve ekonomik durumla ilgili sözlerinin ardından “Bush’un finansal akılcılık konusunda konuşmasını dinlemek, Sopranolar dizisindeki Tony Soprano’nun kanun ve düzen hakkında konuşmasını dinlemeye benziyor” yorumu oldu. Kerry’nin Bush’a “mafya” dokundurması yaptığı benzetme, salondaki izleyicilerin kahkahalarıyla karşılandı.


Bush, inancının hayatında ne kadar önemli olduğu sorusuna karşılık, “Ben çok dua ederim. Bu kişisel bir şey. Tanrı’nın bana kuvvet vermesi için dua ederim. Askerlerimiz ve aileleri için, küçük kızlarım ve ailem için” dedi. Bush, karar verirken dinin önemli olduğunu, belli ilkelere dayandığını belirterek, örneğin Tanrı’nın herkesin özgür olmasını istediğini ve kendisinin de bundan cesaret alarak hareket ettiğini söyledi. Bush, “İnancım, benim bir parçam” dedi.


Kerry ise kendisinin “Katolik ABD Başkanı” olmayacağını, başkan olursa ülkeyi ilkelere göre yöneteceğini söyledi. Kerry, kürtaj konusundaki fikrini örnek göstererek, bu konunun kadınların tercihine bırakılması gerektiği inancını yineledi. Bush ise kürtaja karşı olduğunu vurgulayarak, her çocuğun yaşama hakkının korunmasının önemine işaret etti.


KERRY KARISININ ADINI ANMADI   


Karısı Laura ile bir arkadaşlarının düzenlediği barbekü partisinde nasıl tanıştığını anlatan Bush, “ilk görüşte aşk” yaşadıklarını anlattı. Bush, karısından öğrendiği en önemli şeyin, “onu dinlemesi gerektiği” olduğunu kaydetti. Senatör Kerry ise karısı Teresa’nın adını bile kullanmadı, sadece evliliğin şanslı bir durum olduğunu söyledi. Karısı Teresa yerine birkaç yıl önce ölen annesinin hastanede kendisine “en önemli şey kişisel bütünlük” dediğini anlatan Kerry, ”Bazen ben kendimi çok ciddiye alıyorum. Karım ve kızlarım bunun çok ileri gitmesine izin vermiyorlar” dedi. Kerry ayrıca, Bush’un çok iyi bir baba olduğunu düşündüğünü de söyledi.


Bush, Kerry’nin terörizm konusunu “yanlış anladığını”, bu konuyu fahişelik ve kanunsuz kumar gibi konularla karşılaştırdığını hatırlatarak, “Ben, bu tür bir yaklaşımın tehlikeli olduğunu düşünüyorum” dedi. Kerry, Bush’un, terörist Usame Bin Ladin için endişe etmediğini söylediğini bir noktada savununca Bush reaksiyon gösterdi ve “Ben hiç böyle bir şey söylediğimi sanmıyorum. Bu, yine Demokrat Partililer’in bir başka abartması” dedi. Bush, Kerry’nin, ”aşırı solda bir liberal” olduğunu savunurken, “Kerry o kadar solda ki, başka bir Demokrat senatör olan Ted Kennedy, Kerry’nin yanında muhafazakar kalıyor” dedi.


GRİP AŞISI DA TARTIŞMADA


Kerry, kendisi başkan olursa herkese sağlık sigortası getireceğini vaat ederken Bush, bu planın 10 yılda hükümete 5 trilyon dolara patlayacağını ve mümkün olmadığını söyledi. Kerry, Bush’un vergi indiriminin sadece zenginlerin yararına olduğunu savunurken Bush, kendi uyguladıkları vergi indiriminin orta sınıfın yararına olduğunu vurguladı.


Ülkedeki grip aşısı sıkıntısı da son televizyon tartışmasında gündeme geldi. Bush, İngiltere’den getirilen grip aşılarının bozuk olduğunun tespit edilmesi üzerine geri gönderildiğini ve bu nedenle aşıda sıkıntı çekildiğini söyledi. Aşı açığının Kanada’dan sağlanmasının planlandığını anlatan Bush, bu yıl kendisinin de aşı olmadığını belirterek, genç ve sağlıklı kişilerden aşı olmamalarını ve bu hakkı daha yaşlılara bırakmalarını istedi.


Bush, bilinen Cumhuriyetçi Partili pozisyonu çerçevesinde, kişilerin silah edinmesinde bir sakınca görmediğini, önemli olanın, kanunlara uymayanların cezalandırılması olduğunu savundu. Kerry ise bu politikanın yanlış olduğunu savundu ve teröristlerin bile gelip ABD’de silah alabileceğini söyledi. Kerry, kendisinin bir avcı olduğunu ve 12-13 yaşından beri silah kullandığını söylemeyi de ihmal etmedi.


Demokrat Kerry, Bush’un, bugüne kadar kongredeki siyahlar dostluk grubuyla biraraya gelmediğini de iddia etti. Bush ise “Bu kesinlikle doğru değil. Kongre siyahlar dostluk grubuyla Beyaz Saray’da görüştüm” dedi.Üçüncü televizyon tartışması, başkanlık seçimlerine üç haftadan az bir süre kala gerçekleşti.



 

676240cookie-checkBu kez de Bush Kerry’yi solladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.